Et vindkraftprosjekt mellom Høyanger og Sunnfjord i Vestland skal utredes av Hydro, Eviny og Zephyr. Den planlagte investeringen er på tre–fire milliarder kroner.

Det planlagte prosjektet vil bestå av rundt 50 vindturbiner med en samlet årsproduksjon på rundt 1 TWh, opplyser selskapene i en pressemelding.

Det tilsvarer om lag strømforbruket til 60.000 husstander.

Hydro og Eviny blir langsiktige eiere som skal eie og drive prosjektet.

– Gjennom å utvikle kraft til konkurransedyktige priser sikrer vi dagens industriarbeidsplasser og legger samtidig til rette for teknologiutvikling av klimavennlig aluminiumproduksjon. Vi ønsker å investere i vindkraft i områder der det er lokal støtte, og der kraften kan kobles til industriutvikling, sier leder for primærproduksjon i Hydro, Ola Sæter i en pressemelding.

Forutsetter ja til vind fra kommunene

Prosjektet avhenger av støtte fra kommunestyrene i Høyanger og Sunnfjord, og selskapene inviterer nå til dialog med både dem og lokalsamfunnet.

Som Europower tidligere har skrevet har nesten ingen kommuner tatt initiativ til å få utredet ny vindkraft etter at regjeringen opphevet vindkraftpausen i april i år.

Høyanger-ordfører Petter Sortland (Ap) har tidligere vært en profilert vindkraftmotstander, men utsikter til å få investeringer på flere milliarder kroner i kommunen gjør at han går i tenkeboksen, melder NRK.

I september uttalte Sortland til Bergens Tidende at han ville komme «i en helvetes spagat» dersom Hydro fristet med store nok investeringer i bytte mot et vindkraftverk. For to år siden ba han vindkraftutvikleren Zephyr «komme seg ut av Høyanger-kommune».

– Enormt dilemma

Aluminiumsverket i Høyanger er en hjørnestensbedrift, den viktigste arbeidsplassen i kommunen og et kulturelt og økonomisk nav i området.

– Det blir et vanvittig press, og et enormt dilemma, sa Sortland til Bergens Tidende i september.

Stilt overfor de nye planane uttaler han seg meir forsiktig.

– Her må jeg gå i tenkeboksen. Det er klart at dette er noe annet enn om det kommer en vindkraftutbygger med postadresse på Cayman Islands. I tillegg er jeg skrudd sammen slik at jeg tror på Hydro når de sier at de trenger denne kraften, sier Sortland ifølge NRK.

Sæther sier vindkraften er viktig for å sikre nok kraft til aluminiumsverket i Høyanger etter 2030, men også til å dekke behovet til annen industri.

– Dette vindkraftprosjektet er unikt fordi kraften skal forsyne Hydro Høyanger og andre industriaktører i regionen. Hydro Høyanger trenger mer fornybar kraft fra 2030 for å trygge videre aluminiumproduksjon og de vel 180 arbeidsplassene i lokalsamfunnet, sier Sæther.