Regjeringen la nylig fram et justert lovforslag om grunnrenteskatt på vindkraft fra nyttår, og forslaget er nå til behandling i Stortinget.

Forslaget vil hindre utviklingen av vindkraft i Norge, og det ikke legger godt nok til rette for langsiktige kraftavtaler med industrien, mener Industri Energi, Fellesforbundet, EL og IT Forbundet, Norsk Industri og Fornybar Norge i et felles opprop mot regjeringens forslag.

Setter sin lit til Stortinget

Organisasjonene har tidligere kommet med innspill til regjeringen da de jobbet med forslaget. Men nå som saken ligger på Stortingets bord, setter de sin lit til Stortinget.

Det ene innspillet er at negativ grunnrenteskatt må utbetales årlig etter samme prinsipp som vannkraft og petroleum. Det andre innspillet går på å fjerne tidsbegrensingen på fysiske kraftavtaler.

– Vi har stor tro på at Stortinget tar tak i dette og retter opp disse to forholdene, slik at vi får et godt skattesystem som støtter opp om etableringen av ny vindkraft til lands og legger til rette for at det fortsatt kan inngås sårt tiltrengte kraftkontrakter med industrien, sier Norsk Industri-sjef Stein Lier-Hansen.

– Mer enn en ren inntektskilde

Fornybar Norge-leder Åslaug Haga oppfordrer stortingspolitikerne til å se på grunnrenteskatten som noe mer enn en ren inntektskilde.

– Det gjorde de ved utformingen av grunnrenteskatten for vannkraften og oljenæringen. Der vedtok de en innretning som gjør at det fortsatt er attraktivt med investeringer og sunn økonomi i anleggene, samtidig som næringene bidrar med skatt på grunnrenten, sier Haga.

Finanskomiteen på Stortinget har frist til 7. desember for å levere sin innstilling.

(©NTB)

Saken ble oppdatert 13.30