Siemens Gamesa hevder at det er satt ny verdensrekord i strømproduksjon av deres egen SG 14-222 DD offshore vindturbin, skriver Europowers søsteravis Recharge.

Prototypen av den 14 MW store maskinen har snurret ved Osterild i Danmark siden desember i fjor, og klarte å produsere 359 MWh i løpet av en 24 timers periode, meldte den spansk-tyske produsenten mandag. Selskapet hevder dette er den største produksjonen fra en enkelt turbin innenfor et tidsrom på 24 timer.

Ifølge Siemens Gamesa er det nok strøm til å drifte en middels stor elbil i 1,8 millioner kilometer. Det tilsvarer også strøm til å dekke forbruket i knapt 7200 boliger det samme døgnet, gitt et forbruk på 1500 kWh i måneden.

SG 14-222 DD er stjernemodellen til Siemens Gamesa innen offshore vindindustri, og turbinen har allerede sikret selskapet en rekke ordrer globalt, sist ved det 882 MW store prosjektet Moray West i Skottland. Rotoren har en diameter på 222 meter, og turbinbladene er 108 meter lange.

Siemens Gamesa-turbinen er en av en rekke gigantturbiner fra vestlige og kinesiske produsenter som kjemper om å utstyre prosjekter av gigaskala, med selskaper som danske Vestas og Kinas Ming Yang og Goldwind også aktuelle leverandører.

I 2020 hevdet GE Renewable Energy at de hadde satt verdensrekord med 312 MWh med sin Haliade-X offshore vind-prototype. Rekorden ble satt i Rotterdam i Nederland, og turbinen hadde 13 MW effekt.