– Det blir en nedbrenning av bygget, og så får det gå som det går, sa operasjonsleder Jan Arne Pettersen i Finnmark politidistrikt til NTB i 20-tiden onsdag kveld.

– Det er ikke mulig å slukke brannen. Vi kommer ikke til med verken vann eller skum fordi bygget ligger utenfor allfarvei, forklarer han.

Klokken 21.50 opplyste politiet at brannen var i ferd med å avta, men folk i området ble bedt om å holde vinduer og ventiler lukket til torsdag morgen.

– Brannen har begynt å avta, og vindretningen sender brannrøyken bort fra bebyggelsen. Anbefaler å holde vinduer og ventiler lukket i tilfelle oppblussing av brannen eller endring av vindretning, skriver politiet.

Vanskelige værforhold

Uværet i nord har gjort det ekstra krevende å kontrollere brannen. Politiet sier at det blåser godt på stedet.

– Det sprer seg fort, og det er godt med vind der ute, sa Pettersen tidligere onsdag.

– Heldigvis er det på et øde sted.

Været gjorde det også krevende for brannmannskapene å komme seg til vindparken. Noen klarte det til slutt ved hjelp av snøscooter, men har siden kun vært i stand til å observere brannen, som pågår i en kontordel.

Vaktleder Ben Emanuelsen ved 110-sentralen Finnmark sa til iFinnmark at det ville kunne ta to timer å få brøytet veien for snø.

– Det er ikke de beste forutsetningene for å slukke brannen. I og med at det er olje i bygget, er det ikke mulig å bruke vann heller, opplyste Emanuelsen.

Flere tusen liter olje

Det er ikke meldt om spredningsfare eller at noen skal være inne i bygget. Ifølge politiet brenner det i kontordelen i et trafobygg.

– Det er meldt om noen tusen liter olje og noen hundre liter drivstoff i bygget. Røyken har avtatt betraktelig og blåser mot havet og bort fra Havøysund, meldte politiet på X, tidligere Twitter, tidligere onsdag.

Det er for tidlig å si noe om årsaken til brannen, sier Egon Leonhardsen i Finnmark Kraft til Energiwatch.

– Vi avventer og støtter nødetatenes innsats på stedet, fortsetter han. All drift er stengt ned på grunn av brannen.

Satte krisestab

Bekymringen er at oljen og drivstoffet som er lagret i bygget, blir antent. Da vil det bli masse svarte partikler i luften som kan blåse inn mot bygda.

Ordfører Stina Strande (Sp) bekrefter overfor VG at kommunen har satt inn krisestab som følge av hendelsen.

– Dette er etter oppfordring fra politiet og brannvesenet, og som gjør at man må tenke på eventuelle tiltak fram i tid, sier Strande, uten at hun vil presisere hva disse tiltakene kan innebære.

Kraftverket ble bygd i 2002 som et av Norges første vindkraftverk. Vindparken ble overtatt av Finnmark Kraft i 2011, skriver Energiwatch.

(©NTB)

Saken er oppdatert 01.02.24 kl 08.50