– For Nord-Odal kommunes del er det jo litt tragisk, sier nyvalgt ordfører i kommunen, Odd Kjetil Østvand-Sløtte (Ap) til NRK.

Odal vindkraftverk som ligger i Nord-Odal har totalt 34 vindturbiner, men nå er 15 av turbinene ute av drift.

Hittil har kommunen gått glipp av 3 millioner kroner på grunn av stansen.

Årsaken til at 13 av turbinene står stille, er skader på flere av vingebladene. Daglig leder i Odal Vindkraftverk, Lars Tallhaug, kaller det en produksjonsfeil.

Den første skaden ble oppdaget tidlig i 2023, og ut over året ble det oppdaget feil på flere turbiner. Disse måtte derfor stanses. Ifølge vindkraftselskapet er dette en garantisak som de følger opp med leverandøren.

I tillegg er det for tiden ytterligere to turbiner som er ute av drift på grunn av andre skader.

Reparasjon

Kommunen mottar en såkalt produksjonsavgift fra vindkraftselskapet. Hvor mye penger kommunen får, avhenger derfor av hvor mye vindkraftanlegget produserer. I tillegg får kommunen inntekter i form av eiendomsskatt og grunneieravgift, som er faste beløp.

For 2024 har kommunen beregnet å få rundt 20 millioner kroner fra anlegget, noe som er 3 millioner kroner mindre enn de hadde trodd.

Situasjonen i Odal medfører tapt strømproduksjon. I normal drift ligger produksjonen på rundt 530 GWh.

Arbeidet med å reparere vingebladene er påbegynt, og Odal vindkraftverk opplyser til NRK at de kommer til å fortsette reparasjonsarbeidet gjennom 2024.

Ifølge Nord-Odal kommune er det snakk om reparasjoner og oppfølging av skader som til sammen kan ta opptil flere år.