Kort tid etter 16.30 tirsdag startet fyllingsdammen ved Braskereidfoss kraftverk å bryte sammen. Vannet fosser gjennom og river med seg rekkverk og en strømmast.

Ifølge VG roper politiet «Kablene kommer» og ber pressen trekke unna. Pressen ble tidligere i ettermiddag flyttet 500 meter unna anlegget.

Politiet opplyser at de har kontroll på situasjonen. Flomtoppen ikke nådd, men økende vannmengder vil ikke få dramatiske konsekvenser nå, ifølge politiet.

Høyspentmasten som falt ned da dammen brast må tas ned, men skal ikke utgjøre noen fare.

– Hele denne hendelsen er beklagelig og trist for oss. Det er skader på både damanlegg og kraftverk, men vi har opplevd en helt vanvittig situasjon med store vannmasser i alle vassdrag. I lys av det må en kanskje regne med noen hendelser, sier Per Storm-Mathisen, kommunikasjonssjef i Hafslund Eco, til Europower etter at dambruddet var et faktum.

Braskereidfoss kraftverk består av flere anlegg. Fyllingsdammen som har brutt sammen er klassifisert i konsekvensklasse 1. Det betyr at et brudd på dammen vil få relativt beskjedne konsekvenser.

– Vannet har funnet veien gjennom fyllingsdammer ved siden av kraftverket. Vi utelukker ingenting, men foreløpig ser det ut til at vannavledningen fungerer bra, og at det er en grei måte å lede vannet forbi kraftverket, sier Storm-Mathisen.

Braskereidfoss kraftverk før fyllingsdammen brast. Foto: Hafslund Eco

Gjennom tirsdagen har Forsvaret, NVE, Hafslund og en rekke andre instanser vurdert hvordan de få vannet forbi kraftverket, etter at flomlukene som skulle sluse vannet gjennom ikke lot seg åpne.

Målet var å få en kontrollert styring av vannet på baksiden av dammen.

Både sprengning av flomluke, graving av grøfter og fylling av masser er blant tiltakene som ble vurdert.

Store skader ved sprengning

Glomma har fortsatt å stige gjennom ettermiddagen. Hele parkeringsplassen ved Braskereidfoss kraftverk er under vann, og vann har trengt inn i maskinsalene til kraftverket.

Per Storm-Mathisen, kommunikasjonssjef i Hafslund Eco. Foto: Hafslund Eco

Rett etter klokken 16 tirsdag informerte politiet om beslutningen om å ikke sprenge damanlegget.

En knapp halvtime senere startet dammen å bryte sammen av seg selv. Reportere på stedet hørte det brake i sammenføyningene.

– En fyllingsdam på vestsiden av demningen har blitt dårligere og dårligere, og er i ferd med å bryte sammen. Vannet finner da veien gjennom den dammen, slik at det ikke er aktuelt å sprenge ved damanlegget, sier Fredrik Thomson, innsatsleder Innlandet politidistrikt på VGs direktesending rett etter klokken 16.

Skadene ved en eventuell sprengning ville vært store.

– Skadene ved sprengning vil bli så store, at det ikke vil være formålstjenlig. Av mange dårlige alternativer, er dette av de beste. Man vil forhåpentligvis få en gradvis gjennomstrømming av vannet, sa innsatslederen før dammen brast.

Brukte ROS-analyse

Faginstansene har brukt Hafslunds scenarie for en tusenårsflom, opplyste politiets innsatsleder Merethe Hjertø. Et av scenariene er var at demningen ved kraftverket kunne ryke av seg selv.

– Det er en hypotese vi jobber opp imot, sa politiets innsatsleder i Innlandet, Hjertø, på VGs direktesending tidligere tirsdag ettermiddag.

Et alternativ var også å gjøre ingenting, fortalte innsatslederen.

– Vi har vurdert å la dammen gå. Det er ett alternativ. Og så har vi eksperter her som ser på en mulig sprengning, sa Hjertø tidligere tirsdag.

Å la naturen gå sin gang vil være trygt, ifølge Hjertø.

– Vi har lagt ROS-analysen som Hafslund har gjort opp mot 1000-årsflom til grunn. Evakueringen vi har gjort er såpass god at det er trygt for de i området, sier innsatslederen.

Beboere langs elven ble evakuert tirsdag formiddag.

– Politiet har startet evakuering i samarbeid med kommunen, sier Merete Hjertø, innsatsleder i Innlandet politidistrikt til NRK i formiddag.

Skal finne årsak

Årsaken til vanninntrengningen er at flomlukene ved kraftverket ikke åpnet seg slik de skulle. Normalt ville kraftverket ikke hatt problemer med å ta unna vannmassene i kjølvannet av ekstremværet Hans, ifølge Ragnhild Abrante, kommunikasjonssjef i Hafslund Eco, som eier Braskereidfoss kraftverk.

Hallene til kraftstasjonen er fyllt med vann. Skadene er antatt å være store og langvarige. Foto: Hafslund Eco

– Her har det skjedd en feil, i tillegg til at vannmassene var enorme. Vi må etterhvert undersøke hva som har gått galt, men det er vanskelig å gjøre nå som store deler av dammen står under vann, sier Storm-Mathisen til Europower.

Startet med strømbrudd

Situasjonen startet med en feil i nettet, forteller Storm-Mathisen til Europower.

– I dag tidlig, klokken 06.30, hadde vi en nettfeil som førte til at aggregatene stoppet. Det skjer fra til annen, og da er det en automatikk som skal fører til at lukene skal åpnes. Den automatikken fungerte ikke, og vi vet ikke årsaken til at den ikke fungerte, sa Storm-Mathisen.

Flomlukene skal ta unna økte vannmender i elveløpet. Når disse er stengt, fører de store vannmengdene til at vann flommer over dammen og inn i kraftstasjonen.

– Stasjonen er fylt med vann. Sannsynligvis er skadene store, sa Storm-Mathisen.

Nettfeilen tok også strømmen i pumpestasjonen som gir ferskvann til Vålers befolkning.

Langvarige skader

Storm–Mathisen tror skadene vil være langvarige, men sier hensynet til kraftstasjonen ikke er det viktigste.

– Kraftstasjonen har sannsynligvis store langvarige skader, men men kartleggingen av skadene er ikke hovedfokus nå. Det er å få avledet flommen, sier Storm-Mathisen.

Selskapets viktigste oppgave nå blir å få vannet forbi kraftverket til flommen har gitt seg.

– Vi skal vurdere skadeomfanget når vannmassene blir mindre og det blir mulig å ta seg inn i kraftverket, sier Storm-Mathisen.

Braskereidfoss er bare ett av kraftverkene til Hafslund som er påvirket av de store vannmassene.

Et lite kraftverk

Braskereidfoss kraftverk er et elvelkraftverk i Våler kommune i Innlandet, rundt tre mil sør for Elverum.

Kraftverket ble satt i drift i 1978. Det har en fallhøyde på 10 meter i Glåma, og er et relativt lite kraftverk med en årsproduksjon på 170 GWh.

Kraftverket har ifølge Store Norske Leksikon status som kulturminne i norsk kraftproduksjon.

Visepolitimesteren i Innlandet politidistrikt har innført luftromsrestriksjoner rundt kraftverket. Restriksjonene gjelder droner og alle typer av luftfartøy, opplyser de i en pressemelding.

Beslutningen er tatt av hensyn til politiets og andres sikkerhet i tilknytning til området.

15 av NVEs målestasjoner viser 50-årsflom onsdag morgen. Drammensvassdraget er ventet å stige én til tre meter de neste dagene.

Ifølge VG bekreftet politiet like etter klokken 13 at de skal gjennomføre en sprenging i en av flomlukene til kraftverket for å få ut vannet. Dette var feil.