Antall søkere til høyere utdanning har økt i år, og det har blitt stadig vanskeligere å komme inn på de mest populære studiene. Det gjelder også studier innen fornybar energi.

Det later til at "alle" vil studere i Ås eller Trondheim. De seks studiene med høyest karaktersnitt for å komme inn er alle ved NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) og NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet).

NMBU befester førsteplassen

I år som i fjor er det NMBUs masterprogram innen miljøfysikk og fornybar energi som topper listen. Poenggrensen ved hovedopptaket har økt fra 56 i fjor til 57,1 i år.

Arne Auen Grimenes, programrådsleder for dette NMBU-studiet, uttalte til Europower Energi i fjor at dette skyldes lang og hard jobbing over tid. Studiet startet i 1994 og er Norges eldste innen fornybar energi.

– Vi var små i starten, men har bygd opp studiet over tid. Det tar fort en generasjon å bygge en merkevare. Nå er vi der. Vi var også så heldige at vi hadde veldig gode studenter helt fra starten, sa Auen Grimenes.

Disse forlengst uteksaminerte studentene mener han har fungert som god reklame for studiet. Samtidig pekte han på at studiets største styrke er den tunge realfagsplattformen innen matematikk og fysikk og at man får en dobbelt utdannelse.

NTNU rykker opp til sølv

NTNUs masterprogram i energi og miljø (tidligere elkraft-studiet) har rykket opp fra tredje- til andreplass. Her har poenggrensen økt fra 54,4 i fjor til 56 i år.

UiTs masterprogram innen Energi klima og miljø var i fjor det studiet det var nest vanskeligst å komme inn på, med en poengrense etter hovedopptaket på 54,8. I år kommer alle søkerne inn på dette studiet i ishavsbyen.

Også på UiB var det vanskeligere å komme inn i fjor enn i år. Med 51,6 poenggrense i år er energistudiet i Bergen på syvende plass.

NMBUs og NTNUs bachelor-studier fyller tredje- til sjetteplass på listen.

Problemer med å fylle plassene

Mange studier innen fornybar energi og elkraft vil få problemer med å fylle plassene. Alle søkere kommer inn på flere av dem. Det gjelder blant andre fornybar energi ved UiA, MENA ved UiO, energi og miljø ved OsloMet og elkraftteknikk ved USN.

Studiet i elkraftteknikk ved HLV (Høgskulen på Vestlandet) i Førde er sågar avlyst, ifølge statistikken fra Samordna opptak.

De mest populære studiene innen fornybar energi:

(Tallene er innhentet fra Samordna opptak)

Poenggrenser ved hovedopptak 2020 2019 2018
NMBU: Master: Miljøfysikk og fornybar energi 57,1 56 54,4
NTNU: Master: Energi og miljø 56 54,4 53,2
NTNU: Bachelor: Fornybar energi (Trondheim) 54,3 53,8 52,8
NMBU: Bachelor: Fornybar energi 53,1 51,9 50,5
NTNU: Bachelor: Elektro (Trondheim) 52,9 51,9
NMBU: Bachelor: Energi og miljøfysikk 52 52,7 52
UIB: Master: Energi 51,6 53,3 52,3