Navn: Silje Skjelsvik
Arbeidsgiver: Sweco
Stilling: Bærekraftstrateg
Alder: 27 år

Hun ble kåret til Årets Ledertalent i Bergensregionen i 2021 og også kåret til «Årets ledestjerne 2020» av Dagens Næringsliv (DN). Det er ikke småtteri. Silje Skjelsvik innrømmer at hun har blitt litt satt ut av de gjeve utmerkelsene.

– Det føles på en måte litt surrealistisk, men er også vanvittig godt. Det er klart at man får en stolthet av at det arbeidet man legger ned, blir lagt merke til og satt pris på. Det er ganske mange titalls-hundrevis av timer som er lagt ned. Også glemmer man det litt, fortsetter å arbeide, og kommer på det igjen. Jeg må bare bruke det som en motivasjonsboost! Sier hun glad.

Slik var saken i Dagens Næringsliv da Silje Skjelsvik ble kåret til "Årets ledestjerne 2020". Foto: Skjermdump/DN

– For er det sånn at du har bestemt deg for å bli leder?

– Både ja og nei. Jeg har jo ikke gått noen lederutdanning eller siktet meg mot å bli en leder. Jeg brenner for å gjøre noe med krisene vi står i, som klimakrisen, og jobber for å få til store endringer som vi trenger i samfunnet for å nå klima- og bærekraftmålene våre. Jeg jobber for å skape grønne arbeidsplasser, og steder der det etablerte næringslivet, studenter og akademia kan møtes og jobbe med det grønne skiftet. Med fagkunnskapen om klimasystemet har det for meg vært utenkelig å ikke handle og prøve å gjøre noe med situasjonen vi står i. Noen må tørre å ta på seg ledertrøya og. Så ja, jeg trives med en lederrolle. Det handler om ansvaret man tar, friheten til å skyte fart, å skape sin egen hverdag og å hjelpe andre å skape hverdager som betyr noe for dem, forklarer hun.

Orkaner og ekstremvær vekket interessen

En brosjyre skulle vise seg å bli viktig for hennes yrkeskarriere.

– Jeg var veldig usikker hva jeg skulle studere, men så fant jeg en brosjyre om studieretningen meteorologi og oseanografi ved Universitetet i Bergen. Dette er en studieretning der du bruker fysikk, matematikk og programmering som verktøy til å forstå klimasystemet, hva som driver havstrømmer og hvordan orkaner oppstår. Etter første semester viser det seg at dette traff midt i blinken.

Og studiet ga henne mulighet til å virkelig kjenne været røske i kroppen. Og det gjorde inntrykk.

– Studiet ga mulighet for å forstå hvordan været vi har rundt oss oppstår, og hvilke krefter som er i sving i havet. Det kunne vi spesielt kjenne på, vi som var på forskningstokt til Island- og Grønlandshavet på vinterstid, for å jakte polarstormer, sier hun.

Her er Silje Skjelsvik på filminnspilling om konsekvenser av klimaendringene i Jamaica. Foto: Privat

Etter bachelorstudiet endte hun opp med å ta en mastergrad i klima, atmosfære og havfysikk ved UiB. Og kunnskap om vær og klima har også gitt henne en annen forståelse for hva utfordringene knyttet til klima, miljø og energi faktisk betyr.

– Dagens politikk henger ikke på greip når man tenker på det vi vet om klima. Men heldigvis klarer flere forskere i dag å formidle klimaforskning på en mer allmenn måte enn tidligere – det hjelper nok mye med tanke på de grepene vi må ta for en klimaomstilling. Samtidig, og vel så viktig, er det at journalister har tatt grep om hvordan de tar opp saker inne klima og energi, sier Skjelsvik engasjert.

Bygger bærekraftområdet i Sweco

I dag har hun en fast jobb i konsulentselskapet Sweco – en jobb hun har hatt siden september i fjor. I tillegg driver hun med egne prosjekter på si.

– I Sweco jobber jeg med å bygge opp klima og bærekraftområdet til å bli en sentral og strategisk del av organisasjonen. Her jobber jeg internt med strategier og forretningsutvikling, og eksternt med å hente inn nye kunder og utvikler nye prosjekter. Jeg jobber med alt fra offentlig sektor, finansbransjen, varehandel til energibransjen - med den grønne omstillingen. Blant annet med å hjelpe bedrifter med å integrere klima- og bærekraft inn i driften, og med å utvikle klimaverktøy for å hjelpe kommuner med å vurdere tilbud på klima. Det er store, tunge prosesser og er veldig interessant, sier hun.

Når Europower snakker med Skjelsvik sent i desember, har hun begynt å tenke på 2022 – og konstatert at det blir et travelt år. Hun forteller hun at ingen jobbdager er like.

– Nei, det er de absolutt ikke. I forrige uke prøvde jeg å systematisere kalenderen min for 2022 – det blir et spennende år som jeg gleder meg til. Det blir utrolig mange kule prosjekter der jeg vil jobbe mye med å hjelpe andre samtidig som jeg kjører interne prosesser i Sweco.

Stadig nye egne innovasjoner

For ved siden av studiene har Silje Skjelsvik startet flere organisasjoner – blant annet for å drive forskningsformidling og å utvikle klima-software. Av egne prosjekter og organisasjoner gjør hun en kjapp gjennomgang av egne «startups» for Europower;

– Jeg har holdt på med egne innovasjoner ved siden av studiene, og har fortsatt en god del jern i ilden. Det har gitt enorm motivasjon og læring i å starte bedrift. «Om i morgen»-stiftelsen var den første organisasjonen jeg startet opp. Der jobbet jeg også fulltid en god stund. Deretter startet jeg NetZero-bedriften, og mens jeg holdt på med det, tok flere ulike bedrifter kontakt, blant annet Sweco, forteller hun.

Her holder Silje Skjelsvik innlegg om lavutslippsamfunnet til årskonferansen til Kommunalbanken. Foto: Sweco

Skjelsvik er for tiden også med på å bygge opp og undervise i et fag innen klima og bærekraft på Universitetet i Bergen.

– Jeg foreleser og er med på å bygge opp et klima- og bærekraftfag for lærere, journalister og næringslivet, et område det har vært stor etterspørsel etter faglig påfyll om. Behovet er kanskje spesielt stort innen bedrifter som er fossilbaserte, som må bli en grønn industri. Dette begynte jeg med i august i 2020 og er noe jeg gjør i tillegg til alt annet. Det er kjempespennende!

I tillegg startet hun bedriften Problemo i fjor – et software som matcher bærekraftproblemer med bærekraftige løsninger. Det er et internt problemstyringsverktøy som skal bidra til å redusere dagens ressurssløsing, og sette fart på den grønne omstillingen.

Hektet på vannkraft

Selv om jobben i Sweco kanskje ikke direkte befinner seg i energibransjen, er det en bransje som i høyeste grad er viktig for henne i jobben.

– Ja, energi er knyttet opp til veldig mye av det jeg holder på med. Samfunnet trenger jo mye energi, og et springende punkt er hvordan man kan gi folk tilgang til nok energi - til en pris som er overkommelig og på en bærekraftig måte.

Her er Silje Skjelsvik i samtale med Arbeiderpartiets Espen Barth Eide om det grønne skiftet under "Om i Morgen Talks 2020". Foto: Privat

Likevel trekker hun frem at hun har noe relevant erfaring fra energibransjen.

– Da jeg begynte på studiene, jobbet jeg noen somre i GLB og det som tidligere var Eidsiva Vannkraft. Det var jobb jeg fikk gjennom familie på Lillehammer som jobber i vannkraftbransjen. Allerede på ungdomskolen var jeg på besøk i kraftverk og fikk se hvordan det går fra rennende vann til energi og strøm. Det syntes jeg var veldig kult. Jeg husker også at jeg snek meg inn i boden hjemme og fant min fars gamle studiebøker fra sivilingeniørstudier ved NTH til en prosjektoppgave på videregående skole om vannkraft. Jeg tror jeg har lært mye om energi siden jeg har vokst opp med en far som er veldig faglig engasjert, og fått kunnskap uten å tenke så mye på det.

Søker ut

Når Skjelsvik ikke er på jobb eller opptatt med organisasjonene og bedriftene hun har startet, prøver hun å komme seg ut.

– Jeg prøver så fort jeg får muligheten til å ta meg en tur ut. Helst tar jeg musikk på øret og løper meg en tur, går fjelltur med venner, klatrer, eller tar et fryktelig kaldt bad i sjøen. I vinter håper jeg å få noen fine toppturer på ski og komme meg tilbake på snowboardet, sier hun.

Silje Skjelsvik på fjelltur i Jotunheimen. Foto: Privat

– Har du noen råd til unge som står på trappene til arbeidslivet – vil du anbefale dem jobb i energibransjen?

– Ja, det er ikke noe tvil om det. Det er et stort behov for folk, det kommer frem i flere rapporter, senest i en presentasjon fra Manpower for noen uker siden. Det er tydelig at vi har et stort kompetansegap; med mangel på kompetanse innen klima, energi og bærekraft. Derfor håper jeg at vi får flere som ønsker å velge fornybar energi som karrierevei. Vi kommer til å trenge masse folk fremover. Spesielt folk som klarer å tenke utenfor boksen, oppfordrer hun.