9. juni ble det kjent at det flytende solkraftanlegget til Statkraft i Albania hadde fått omfattende skader. Den flytendene ringen med membraner og to lektere var alvorlig skadet og var delvis nedsenket.

Tas til land

Det er det norske selskapet Ocean Sun som har utviklet teknologien til anlegget. Selskapet har i dag sendt ut en børsmelding hvor det kommer fram at det nå pågår et arbeid med å ta den skadede enheten på land. Det er også et arbeid i gang med å finne årsaken.

Sjef og gründer Børge Bjørneklett har nå selv vært på stedet for å se på skadene.

Børge Bjørneklett. Foto: Ocean Sun

– Det kan ta tid å bli ferdig med analysene. Det er ikke sikkert det er en enkeltstående årsak, det kan være en kombinasjon av ulike forhold. Dette vil vi jobbe med framover sammen med vår partner Statkraft, sier han til Europower Energi.

Tilbakeslag, men har ikke mistet troen

Bjørneklett legger ikke skjul på at hendelsen er et tilbakeslag for selskapet, men har fortsatt klokkertro på teknologien.

– Vi opprettholder vår tro på denne typen flytende solceller. Teknologien er blant annet testet i sterke vinder på Filippinene og på kysten av Norge. Vi har også mange aktiviteter og prosjekter i gang. Samtidig ser vi at markedet for flytende sol er i sterk vekst, sier han.

Selskapet ble notert på Euronext Growth, børsen for små og mellomstore bedrifter, i oktober i fjor. Da nyheten om havariet i Albania ble kjent, falt kursen nesten 17 prosent.