Dagens Næringsliv har fått tilgang til den interne vurderingen som er gjort av det statlige kraftselskapet.

– Menneskerettsbrudd, som tvangsarbeid og annen undertrykking, er en kjent og krevende problemstilling i deler av de internasjonale leveringskjedene, blant annet i deler av Kina, og i andre land, skriver Statkrafts direktør for eksternkommunikasjon, Torbjørn Steen, i en e-post til avisen.

– Statkraft søker i størst mulig grad å unngå slike risikoområder. Noen ganger er imidlertid det ikke mulig. For eksempel kommer mesteparten av hovedkomponentene i solceller fra Kina, som dominerer den globale leverandørkjeden for solceller, skriver han.

Statkraft kjøpte Storbritannias største solkraftprodusent Solarcentury i november 2020 og ble dermed eier av en rekke store solcelleparker rundt om i verden. Kina er den største produsenten av en viktig råvare for solcellepanelene, polysilisium.

Ifølge konsulentselskapet Bernreuter Research , som følger dette markedet tett, skjer 45 prosent av all produksjonen i verden i Xinjiang-provinsen, der den muslimske uigur-befolkningen bor. Det er kommet en rekke anklager om at Kina internerer uigurer og tvinger dem til å arbeide.

Statkraft vil ikke oppgi til Dagens Næringsliv hvilke selskaper det har i leverandørkjeden.

(©NTB)