– Vi innser at det er en lang vei fram, at mye arbeid må gjøres, men vi ser på Norge som et marked som virkelig kan blomstre, sier sjef for Rolls-Royces kjernekraftsatsing Tuomo Huttunen til E24.

Avisen møtte Huttunen mandag, da han var i Oslo for å signere en intensjonsavtale med Norsk Kjernekraft. Dette selskapet eies av milliardær Trond Mohn, Christian Rieber og Jakob Hatteland.

Målet er å bygge små, modulære reaktorer (SMR) i Norge, skriver avisen.

Modulene til kjernekraftverket skal produseres i Rolls-Royces egne fabrikker. Deretter vil de fraktet dit kjernekraftverket skal ligge og satt sammen.

Så langt er er det ingen selskap som har bygget en SMR som er i drift. Rolls-Royce har som mål å ha sin første SMR i drift i Storbritannia i 2031.

– Kjernekraft kan være en løsning. Jeg tror bare alle må være innforstått med at det ligger ganske langt frem. Jeg tror det ligger minst 15–20 år frem. Altså i 2040. Det tror jeg er realistisk, sa Norges eneste reaktorsjef Ole Christen Reistad ved Institutt for energiteknikk (IFE) til Europower i fjor høst.

Selskapene som har kommet lengst er NuScale som nylig fikk godkjent sitt reaktordesign i USA, og GE Hitachi som signerte USAs første kommersielle kontrakt i januar, skriver E24.

Manglende kompetanse på kjernekraft i Norge er en sentral forklaring på at dette er vanskelig.

– Vi strever allerede med å oppfylle de kompetansekravene som stilles, bare for å legge ned de reaktorene vi har i dag. Det er veldig vanskelig å finne kompetanse. Vi strever veldig. I mange år har vi vært helt avhengig av bare noen få nøkkelpersoner. Det er mangel på teknisk kompetanse, men kanskje i enda større grad, mangel på beslutningskompetanse i departementer og generelle myndigheter, sa Reistad.