Døgnprisen for onsdag ender på nesten 27 øre/kWh - både i Oslo, Kristiansand og Bergen. Dette er en nedgang fra tirsdagens priser som lå på rundt 52 øre/kWh.

I den nordlige delen av landet er det andre boller. Strømprisen i Trondheim stiger fra tirsdagens pris på 18 øre/kWh til 24 øre/kWh. I Tromsøs prisområde er forskjellen mindre, men man ser en liknende utvikling: strømprisen går fra 18 øre/kWh til 20 øre/kWh.

Dette gjør at vi på onsdag får nesten like priser over hele landet. Fra klokken 02:00 til klokken 05:00 har hele landet helt like priser.

At prisene synker i den sørlige delen av Norge er en kombinasjon av gass, mildvær og nedbør.

Prisene vil stige

– I Norge har det vært mye regn de siste månedene, noe som har gjort at vi har fått normalisert vannmagasinene, sier sjefanalytiker i Volue Insight, Tor Reier Lilleholt.

– Nå flommer det over i elvene og det er mye vind. Vi har fått en høyere produksjon av lavkostnadsproduksjonen. Elvevannkraft og vind er nok til å dekke forbruket som trengs.

Forbruket er heller ikke særlig høyt - takket være mildværet. Men allerede til helgen skal gradene synke.

– I slutten av november vil man se at prisene stiger, men det skal en skikkelig kuldeperiode til for at vi får ekstreme priser, sier Lilleholt.

Selv om prisene vil stige tror ikke Lilleholt at vi kommer til å få ekstreme priser.

– Gjennomsnittsprisen tror jeg ikke blir så veldig høy. Jeg tror det blir lavere enn det markedet tror, som er 3,40 i januar og februar.

– Det var veldig gunstig at vi begynte med import tidligere i år, og at vi sparte på vannkraften. Nå har vi normalisert magasinene i Sør-Norge og har derfor en litt forbedret ressurssituasjon, sier Lilleholt.

Billigste prisene i Europa

I vårt naboland ser vi at strømprisene også går nedover. Sverige har helt like priser i alle sine prisområder. Prisen svenskene får er også 27 øre/kWh – noe som er helt identisk med de sørnorske prisene. Sammen med Sverige får Sørlige Norge de billigste prisene i Europa i morgen.

I hele Skandinavia kan vi se lave priser, sammenlignet med prisene i Europa. Dette skjer selv om Europa nå har mye gass i sine gasslagre.

– Så lenge det ikke er massivt med vind i Europa så kommer prisene til å være litt høyere i Europa. Du trenger andre ting enn gass for å få dekket behovet, sier Lilleholt til Europower.

Det ser vi også i Finland, som har nesten ingen vindkraftproduksjon i morgen, og derfor ender med en gjennomsnittspris for morgendagen på over 3 kroner/kWh. I løpet av dagen kommer de også til å være helt oppe i nesten 5,7 kroner/kWh.