Hafslund tar oppgjør med hyttebygging: Mener at ny kraftproduksjon er viktigere

– Fritidsboliger kan ikke likestilles med utbygging av fornybar energi, skriver Hafslund i et notat til regjeringen.

Hytter er et mindre viktig arealbruk enn kraftproduksjon, mener Hafslund. Bildet er tatt på Beitostølen.
Hytter er et mindre viktig arealbruk enn kraftproduksjon, mener Hafslund. Bildet er tatt på Beitostølen.Foto: Haakon Barstad
Bakgrunnen er Klimautvalgets rapport som kom i høst. Rapporten har fått flere hundre høringsinnspill, og ett av dem er signert Hafslund.

Kraftbransjen får kontinuerlig kritikk for å beslaglegge natur, men i høringen påpeker Hafslund at andre utbygginger tar mer natur.

De viser til Klimautvalgets kartlegging. Planlagt utbygd areal for boliger, fritidsboliger og næringsvirksomhet tilsvarer nesten 40 prosent av eksisterende utbygget areal i Norge.

– Særlig arealet som er satt av til fritidsboliger er betydelig. Den planlagte arealbruken er ikke bærekraftig, skriver Hafslund.

Selskapet argumenterer for økt prioritering areal etter samfunnsnytte.

– Ny utbygging av fornybar energi vil kreve at arealer tas i bruk. Utbygging av eksempelvis fritidsboliger kan ikke likestilles med utbygging av fornybar energi, skriver Hafslund.

Dette er helt i tråd med det Klimautvalget påpekte.

– Helhetlig tilnærming mangler

Innspillet fra Hafslund er ikke signert med navn. Argumentene er imidlertid de sammen som i et innlegg Kristin Lian, sjef i Hafslund Eco Vannkraft, har hatt på Europower.

– Det er forskjell på om vi bygger ut samfunnskritisk, fornybar energi eller enda flere hyttefelt, skrev Lian tidligere i år.

I Klimautvalg-høringen skriver Hafslund at de legger stor vekt på å ivareta natur ved kraftutbygginger.

– For nye prosjekter skal vi ha netto null tap av biologisk mangfold fra 2030, skriver de.

Hafslund etterlyser mer sammenheng mellom klimapolitikk og energipolitikk, og kommer med klar kritikk av politikerne.

Selskapet skriver at den kraften landet trenger i 2050, må planlegges nå.

– En slik helhetlig tilnærming mangler i dag, skriver Hafslund.

To nye høringer

Men om politikerne mangler en helhetlig tilnærming på kraftutbygging, har regjeringen - mest sannsynlig tilfeldig - allerede kommet Hafslund i møte angående hyttebygging.

Dokumentet fra Hafslund er allerede noen uker gammelt, det ble levert ved høringsfristen i slutten av februar. I mellomtiden har regjeringen invitert til to andre høringer.

I den første høringen, i regi av Kommunaldepartementet, foreslår regjeringen nye retningslinjer for kommunal arealplanlegging.

De vil at kommunene skal sørge for at hyttene blir bygd tettere fremfor å stadig bygge ned natur.

– Fortettingspotensialet i fritidsboligområder skal kartlegges og bør utnyttes før det blir lagt til rette for utvidelse av eksisterende fritidsboligområder og utbygging i nye områder, foreslår regjeringen.

– Bør legge til rette for mer produksjon

I den andre høringen, i regi av Miljødirektoratet, blir kommunene bedt om å legge til rette for mer kraftutbygging.

Dette er nye retningslinjer for klima og energi som er sendt på høring. De dreier seg i all hovedsak om hvordan kommuner skal kutte energibruk og utslipp.

Men retningslinjene sneier også så vidt innom kraftproduksjon:

– Kommunene bør legge til rette for mer fornybar energiproduksjon og avklare behovet for areal til vindkraft og solkraft, heter det i forslagsteksten.

Formuleringen «bør legge til rette» er imidlertid svært lite forpliktende. Om ordlyden blir vedtatt vil kommunene står tilnærmet fritt om de vil følge oppfordringen.

– Arealpolitikken er desentralisert

Dermed er vi tilbake til Hafslund sitt innspill. De mener at staten bør ta mer styring av arealbruken.

– Arealpolitikken er svært desentralisert, skriver de og viser til at Klimautvalget argumenterte for styringssystemer av arealpolitikken.

Det kan være naturregnskap av økologisk tilstand, viktige arealer for naturmangfold og verdien av natur.

– Hafslund støtter forslagene fra Klimautvalget om utvikling og bruk av slike styringssystemer, heter det i høringsinnspillet.

Sagt med andre ord, Hafslund vil at staten skal skaffe seg bedre oversikt, og ikke la kommunene alene få bestemme hvilken natur som skal gå tapt.

(Vilkår)
Publisert 21. March 2024, kl. 10.21Oppdatert 21. March 2024, kl. 10.21
KlimautvalgetHafslundkraftutbyggingDistriktspolitikk