Navn: Jørgen Bjørndalen
Stilling: Energirådgiver i DNV

– Hva er den største utfordringen i fornybar-energibransjen akkurat nå?
– En stor utfordring er at det er begrenset vilje både blant politikere og i mediene - og kanskje også deler av befolkningen - til en grundig og saklig diskusjon om vanskelige prioriteringsspørsmål. Det blir lett overskriftsorientert, og energispørsmål er ikke så enkle at man får alt budskap inn i en enkel overskrift.

– Mediene er en del av problemet?
– Programmer av typen «Debatten» og «Dagsnytt 18»… Det blir bare ballkasting fra skyttergrav til skyttergrav, og jeg mener det er lite konstruktivt.

– Hvordan løser vi dette?
– Mediene burde prøve å utvikle formater som gir plass til grundigere debatt. Grunnen til at prioriteringsspørsmål er vanskelig, er fordi det er mange hensyn å ta, og da må vi ta oss tid til det.

– Og politikerne?
– Det er faktaresistens og lite vilje til å forholde seg til faktum. Man kjører på med de gamle overskriftene fordi man tror det skaffer velgere. De som gjør det vet hvem de er, så jeg trenger ikke navngi noen.

– Vi er flere skyldige her. Vi som befolkning bør ta oss sammen og diskutere energispørsmål med mindre aggresjon. Debattbildet er bare ping pong. Debattinnlegg i skriftlige medier gir rom for mer plass og fundering, men det er for få av oss som orker å skrive sånn.

– Hva ville du skrevet debattinnlegg om?
– Behovet for å utvikle politikk basert på det vi vet virker. Vi vet for eksempel en del om hvordan vi skal få til både energieffektivisering, distribuert produksjon og hensyn til husholdninger med dårlig økonomi, om hvordan vi skal nå flere mål på en gang. Dagens strømstøtte løser effektivt problemet for husholdninger med svak økonomi, men det undergraver andre mål. Dilemmaet som strømstøtten synliggjør, har vi løst dårlig. Nå når prisene bare er høye og ikke grusomt høye burde vi ta oss tid til å finne ut en mer fornuftig innretning.

– Hva snakkes det for mye om i bransjen? Hva er vi for opptatte av?
– Det ene er måten det snakkes på. I det offentlige ordskiftet leter vi ofte etter løsningEN, men det finnes ikke én enkel løsning på energiutfordringene, vi trenger mange.

– Det andre er at jeg mener nokså bestemt at det snakkes for mye om kjernekraft. Det tar oppmerksomheten bort fra det vi kan gjøre noe med på kort sikt. Og det fører til at vi gjør for lite av det vi bør gjøre.

– Hva ville du gjort hvis du fikk være energiminister for en dag?
– Jeg er lykkelig for at jeg ikke er energiminister. Jeg synes han er flink.

– Hva er det viktigste regjeringen kan gjøre de neste tre månedene for å få fart på fornybar energi?
– Bestemme seg for hva de mener og begrunne det. Eksempelvis har vi en del rettsakter etter EØS-avtalen som bare blir liggende, fordi det er ingen som tør å si høyt hva de egentlig mener.