Navn: Fredrik Holm
Stilling: Ordfører i Halden fra 2023. Varamedlem for Høyres stortingsgruppe fra Østfold. Leder av Norske kjernekraftkommuner

– Hva er den største utfordringen i fornybarbransjen akkurat nå?
– Noe av det største er at vi i dag har en veldig lav sosial aksept for utbygging av fornybart i kommunene. Særlig vindkraft blir fort veldig kontroversielt.

– Hos dere i Halden?
– Ikke først og fremst i Halden, men i vår nabokommune Aremark ser vi dette. Der har frontene blitt veldig steile, vindkraftutbygging er blitt et vondt og vanskelig tema. Det blir vanskelig for politikerne å ta beslutninger uten støtte fra befolkningen, vi trenger en åpen og respektfull debatt om utbygging av fornybar kraft.

– Hvordan skal vi få til det?
– Jeg vil gjerne utfordre mediene til å ta et større samfunnsansvar på dette. Gjennom egne lederartikler, oppfordre til gode debattformer, og mindre fokus på konflikt og tabloide overskrifter. Det er avgjørende at media går foran som et godt eksempel og legger til rette for gode, respektfulle debatter.

– Det er vel noe politikerne kan gjøre her også?
– Absolutt, vi politikere må gå foran som gode eksempler. Jeg mener vi må ha mindre fokus på prestisje, og vi må kunne legge partipolitikk til side i viktige saker. Når det kommer til energidiskusjoner må vi kunne søke brede forlik på tvers av partigrupper.

– Er det noe energibransjen snakker for mye om, har et for stort fokus på?
– Jeg synes det generelt snakkes for mye om 2030-målene, i tillegg til nasjonale enkeltprosjekter som for eksempel havvind. Debatten låses for mye til det som skjer akkurat her og nå, vi klarer ikke i stor nok grad å løfte blikket forbi de neste syv årene. Vi må kunne erkjenne at vi ikke får løst alt innen 2030.

– Sier du at vi skal avlyse 2030-målene?
– Ikke avlyse, men det kan ikke være det eneste vi snakker om. Vi må kunne strekke perspektivet lenger enn det.

– Er det noe spesielt du tenker på da?
– Vi må kunne diskutere kjernekraft som en løsning på sikt. Det løser ikke de akutte problemene her og nå, men vi må som sagt også kunne se lenger. Bare så det er sagt, jeg heier på all kraftutbygging så lenge det har sosial aksept, vi må ikke ha berøringsangst når det kommer til kjernekraft.

– Så til det faste spørsmålet, hva ville du gjort hvis du var energiminister for en dag?
– Da ville jeg umiddelbart startet en nasjonal, faglig utredning for fremtidig kjernekraft i Norge. Debatten kan ikke vente til 2030, vi må begynne å se på den nå.

– Til slutt: Hva er det viktigste regjeringen kan gjøre de neste tre månedene for å få fart på fornybarutbyggingen?
– Bli flinkere til å kommunisere behovet for kraft, og hvorfor situasjonen er som den er. Diskusjonene nå kan fort bli veldig tekniske, fremover må man ha en strategi for å kommunisere hva kraftsituasjonen vil si for strømpriser, industri og arbeidsplasser. Vi må få viktige, nasjonale perspektiv inn i lokale debatter.