Fjoråret gikk mange grønne selskaper, ikke minst innen fornybar energi, på børs. Den siste tiden har imidlertid flere av disse gått på en smell. Og den grønne børsbølgen er blitt sammenlignet med dotcom-boblen som sprakk for drøyt 20 år siden.

Dette later imidlertid ikke til å ha lagt en nevneverdig demper på lysten til å hente penger på børs.

Vil levere havvind-tjenester

Tidligere i mars søkte selskapet Integrated Wind Solutions om opptak på Euronext Growth og varslet at selskapet ville hente penger i forkant.

Euronext Growth

En børs for små- og mellomstore bedrifter. Erstatter tidligere Merkur Market ved Oslo Børs.

Selskapet håper å bli en tjenesteleverandør for havvindparkene, som man forventer vil bli bygd i tiden framover. Integrated Wind Solutions har planer blant annet om å bygge opp en flåte spesialskip som skal bidra med ferdigstillelse av havvindparkene, samt service og vedlikehold

Det er Awilhelmsen-eide Awilco som har etablert selskapet og også blir en stor eier. Mandag opplyste selskapet at kapitalinnhentingen i forkant av noteringen var vellykket, og det er hentet 750 millioner kroner. Aksjene forventes å komme i handel ca torsdag denne uken.

Utvikler supermateriale fra CO2-fangst

I desember i fjor kunngjorde selskapet Saga Pure at det har kjøpt seg opp til drøyt 20 prosent eierandel i Bergen Carbon Solutions.

Selskapet vil prøve å skaffe 80 millioner kroner i ny egenkapital og opplyser mandag i en børsmelding at man planlegger å søke om å bli tatt opp til handel på Euronext Growth.

Bergen Carbon Solutions utvikler teknologi som skal gjøre det mulig å produsere karbon nanofibre fra CO2-fangst. Karbon nanofiber skal være lettere enn plastikk, sterkere enn stål og lede elektrisitet bedre enn kobber. Materialet skal ha en rekke ulike bruksområder.

– Produksjonen er utslippsfri og vi ser fram til å hjelpe til med å kommersialisere denne unike teknologien, sier Bjørn Simonsen, toppsjef i Saga og styremedlem i Bergen Carbon Solutions i børsmeldingen.