Cognite meldte onsdag ettermiddag at selskapet henter inn 150 millioner dollar (1,2 milliarder kroner) fra et venturefond, noe som gir selskapet en verdi på over 13 milliarder kroner, ifølge DN.

Målet til Cognite, som er en teknologistartup fra Aker og Kjell Inge Røkke, er å bli industriens svar på Google.

Fra IT til OT

For fire år siden ble en av dotcom-alderens fremste norske profiler, John Markus Lervik, hentet inn som sjef. I et intervju med Europower i fjor sommer uttalte han følgende;

– IT har transformert våre liv - og kontorene våre. Nå står industrien for tur. Framover vil det skje en enorm utvikling innen OT.

OT står for (operasjonell teknologi) og handler om teknologiutviklingen i industrien.

– Det har lenge vært en slags kinesisk mur mellom IT- og OT-verdenene, men endelig ser vi at IT smelter sammen med OT, sa Lervik som påpekte at mange av datasystemene i industrien var veldig gammeldags og ineffektive. Det var mye papir, filutveksling og silobaserte systemer.

Fornybar energi er største satsing

Energibransjen er et spesielt viktig satsingsområde.

– Vi har nærmest brukt olje og gassnæringen som en lekegrind for det som nå er vår største satsing nemlig kraftbransjen, sa Lervik som med kapitalutvidelsen har en aksjepost i Cognite som er verdt nær 1 milliard kroner.

Statnett er en av selskapets største kunder, hvor Cognite blant annet skal hjelpe til med å utvikle løsninger for nettplanlegging.

Planlegger børsnotering

Styreleder Øyvind Eriksen, toppsjef i Aker og styreleder i Cognite, uttaler til DN at planen er å børsnotere selskapet i USA, trolig på Nasdaq

Cognite fikk en omsetning på 139 millioner kroner i første kvartal, opp fra 107 millioner kroner i første kvartal i fjor. Bruttoresultatet (ebitda) endte på minus 75 millioner kroner.

På spørsmål fra DN om når selskapet planlegger å gå i pluss svarer Lervik følgende.

– Det har vi ikke sagt noe om, vi gikk faktisk i pluss de første par årene. Vi så at markedsmulighetene ble så store at vi valgte å gi mer gass, noe vi har gjort de siste par årene og kommer til i år også.