KLP (Kommunal Landspensjonkasse) er med sin forvaltningskapital på 900 milliarder kroner blant de virkelige store finansaktørene i Norge. KLP er også blant de aller største offentlige investeringsfondene for vannkraft. Konsernstrategien er å øke investeringene med seks milliarder kroner årlig i klimavennlig investeringer.

En stor del av disse pengene var tiltenkt investeringer i Norge.

– Som en del av KLPs konsernstrategi om å øke investeringene med seks milliarder kroner årlig i klimavennlig investeringer er vi interessert i å investere i fornybar energi i Norge, sier Aage E. Schaanning, konserndirektør økonomi og finans i KLP.

Aage E. Schaanning, konserndirektør økonomi og finans i KLP Foto: KLP

Nå er faren stor for at norske kraftprosjekter må se langt etter investeringene fra den norske pensjonskjempen. I stedet kan KLPs milliarder bli investert i Sverige og andre «utland». Grunnen er usikkerheten regjeringen har skapt rundt skatteregimet for vann- og vindkraft.

– Vi er avhengig av å kunne se en tilfredsstillende avkastning for å møte våre kunders og eieres forpliktelser. Usikkerhet om skatteregimet er noe som gjør dette noe vanskeligere. Vi har også investert i fornybar energi i andre land, som eksempel i Sverige og vil også vurdere dette fremover, fortsetter Schaanning.

Konserndirektøren vil ikke være mer konkret på hvordan planene om et skjerpet skatteregime for kraftproduksjon påvirker prising av kraftprodusentene.

– Vi kommenterer ikke på verdsettelse av selskaper, påpeker han.

Vil investere i Trønderenergi-selskap

Trønderenergi er et av selskapene KLP er inne i. Sammen med kommunene som eier Trønderenergi, eier KLP også 49 prosent av investeringsselskapet Trønderenergi Vekst Holding (TEVH). De resterende 51 prosentene eies av Trønderenergi selv, der KLP har en eierandel på på 13,3 prosent.

TEVH eier 50 prosent av det nystartede vekstselskapet Aneo, der Hitecvision eier den andre halvparten. Aneo eier helt eller delvis elleve vindparker i Norge og Sverige. Aneo skal ifølge seg selv «satse stort innenfor fornybar energi-produksjon, elektrifisering og energieffektivisering».

Ifølge Schaanning, ønsker KLP å øke sine eierandeler i det ekspansive kraftselskapet.

– KLP er allerede i dag eier av TrønderEnergi Vekst Holding og vi synes at selskapet har en god strategi for å bidra til det grønne skiftet via produksjon av fornybar energi, elektrifisering og energieffektivisering. Vi vurderer TrønderEnergi Vekst Holding og Aneo som attraktive investeringer, så vi er åpne for å vurdere å kjøpe flere aksjer, sier han.

Måtte snu alle steiner

Usikkerheten gjør at det så langt er lite friske penger fra KLP som har funnet veien til Trøndelag etter at Aneo ble etablert sommeren 2022. Det har et par kommuner som ønsket å frigjøre kapital til kommunale kjerneaktiviteter, fått merke.

En av eierne i Trønderenergi som har fått «lide» for at KLP har fått kalde føtter når det gjelder investeringer i norsk kraftproduksjon, er Heim kommune på grensen mellom Trøndelag og Møre og Romsdal. Heim er resultatet av at Hemne, Halsa og en del av Snillfjord kommune slo seg sammen i 2020.

Odd Jarle Svanem, ordfører i Heim kommune. Foto: Heim kommune

Kommunen eier i dag 4,85 prosent av aksjene i Trønderenergi. For å spe på en skrantende kommunekonomi ønsket Heim å realisere gevinsten av verdistigningen etter at Hitecvison kom inn som eiere i Aneo. Uheldige omstendigheter i forbindelse med kommunesammenslåingen første til at kommunen en periode var inne på den fryktede Robek-listen som setter kommuner under en slags statlig økonomiadministrasjon.

– Vi måtte snu alle steiner, sier Odd Jarle Svanem, ordfører i Heim kommune.

Pengene glapp for kommunen

KLP var klar til å kjøpe aksjeposten, men trakk seg da skattesignalene fra regjeringen skapte stor usikkerhet om hvordan kraftprodusenter skal prises.

– Grunnrentespøkelset gjorde at KLP trakk seg fra verdsettingen av selskapet som ble gjort etter at Hitecvision kom inn og Aneo ble etablert, forklarer Heim-ordføreren.

Det som kunne vært en enkel fortjeneste på nærmere sju millioner kroner på en investering på 10 millioner kroner, sildret bort i sanden for den lille kommunen.

Heldigvis har det endt godt for Heim. En solid innsprøytning av et titalls millioner kroner fra Havbruksfondet gjør at kommunen nå har bestemt seg for å bli sittende med sine aksjer i Trønderenergi Vekst Holding.

Trenger midler til barnehage

Også innlandskommunen Holtålen har fått merke at kommunens aksjer i kraftproduksjon er blitt mindre attraktive. Et planlagt salg til KLP er nå utsatt. Grunn? Usikkerhet knyttet til verdifastsetting av eierposten.

– Jeg velger å si at vi har tatt oss en kunstnerisk pause, sier Arve Hitterdal, ordfører i Holtålen.

Arve Hitterdal, ordfører i Holtålen kommune. Foto: Holtålen kommune

Intensjonen er fortsatt å redusere eierskapet i Trønderenergi/Aneo. Saken skal behandles i kommunestyret om ikke lenge.

– For oss er et salg en konkret mulighet til å unngå gjeldsbelastning i forbindelse med at vi skal bygge ny barnehage i kommunen, understreker ordføreren.

Forutsetningen for et salg er selvsagt at kommunen er fornøyd med prisen kjøper vil betale. Hva den prisen blir, og om noen i det hele tatt vil sette en pris under rådende skatte-usikkerhet, er fortsatt uklart.

Ønsker utbytte

En av grunnene til at kommunene vurderer, eller har vurdert, nedsalg i Aneo, er at selskapet er definert som et vekstselskap som ønsker å investere i årene som kommer. Det betyr at kommunene kan vente seg lave utbytter.

Grunnrentespøkelset, som Heim-ordføreren kaller det, har også et ord med i laget når utbytte skal utbetales. Styret satte utbyttet i rekordåret 50 millioner under målet på 200 millioner. Årsaken oppgis å være uforutsigbarheten som har oppstått av myndighetenes tukling med skattesatsene.

Dette finner ikke eierskapskommunene seg i. På den ordinære generalforsamlingen denne uken ba de derfor om en ekstraordinær generalforsamling som kan vedta ekstraordinært utbytte i tillegg til det allerede vedtatte utbyttet.