I starten av året byttet Anders Bostad beite og gikk fra stillingen som direktør for transformasjon og digitalisering i Statnett, til å bli ny leder for region energi i Oslo i Sweco.

Anders Bostad er sivilingeniør innen miljøfysikk og fornybar energi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). De siste ti årene har Bostad hatt flere ulike lederroller i Statnett, og ledet kompetansemiljøer innen ulike forretningsområder.

– Hvorfor forlater du en direktørstilling i Statnett for å bli regionsleder i et rådgivningsselskap?

– Jeg er nysgjerrig anlagt, og tror det er sunt med flyt mellom ulike aktører i energibransjen, både for den enkelte og bransjen som helhet. Slik kan jeg bidra best mulig til at samfunnet lykkes i det grønne skiftet samtidig som jeg lærer og utfordrer meg selv, skriver han i en e-post til Europower.

Arbeidsoppgavene vil naturlig nok endre seg – selv om fokus fremdeles er energi.

– Å gå fra kunde- til rådgiversiden innebærer selvfølgelig en annen tankegang. Her har jeg mye å lære, og jeg tror jeg kommer til å få god nytte av innsikt og erfaring fra nettbransjen. Som leder vil jeg fortsette å beundre teknisk fagkompetanse, og være opptatt av å anvende den til å skape best mulig resultater. Dette innebærer blant annet å hjelpe organisasjonen gjennom forbedringer som muliggjøres med ny teknologi og endring i omgivelser. En grunnstein for å lykkes er ganske enkelt å ha en hyggelig, trygg og interessant arbeidshverdag. Dette vil jeg gi mine medarbeidere, forteller han.

– Energibransjen står jo overfor mange store utfordringer – hvilke er de viktigste?

– For å lykkes med det grønne skiftet trenger vi mer fornybar kraftproduksjon, grønn industri og nettkapasitet. Jeg tror den største utfordringen vi har er å forstå volumet det her handler om. En rekke rapporter har påpekt behovet for en vesentlig økning i fornybar kraftproduksjon for å nå klimamålene fram mot 2030 – sist ute var Thema Consulting for NHO med 57 TWh / år økt produksjon. Vi kan ikke forlate klimamålene, men ingen beskriver hvordan dette skal skje. Det virker åpenbart at det er behov for en transformasjon av arbeidsformer innen alt fra myndighetsprosesser, energieffektivisering, kapasitetsutnyttelse, utbygginger og drift – til informasjonsflyt og digitalisering.

I Sweco får han medarbeideransvar for rundt 140 personer. Bostad tar over stillingen etter Børre Helgesen som går over i rollen som prosjektdirektør innen energi.