De tre prisområdene i Sør-Norge har vanligvis nesten identisk strømpris, men de siste ukene har det vært en utvikling der NO2 (Sørlandet) kan være betydelig dyrere enn NO1 (Østlandet) og NO5 (Vestlandet).

Mandag gir dette store utslag. Døgnprisen for Sørlandet er 253 øre/kWh, mens den er 176 øre i de to andre områdene.

Lenger nord er det som vanlig mye lavere med en døgnpris på under 15 øre/kWh.

Selv om NO2 betegnes som Sørlandet, dekker området gamle Vestfold og Telemark fylker, Agder, Rogaland og gamle Hordaland sør for Bergen, med til sammen cirka 1,3 millioner innbyggere.

Tre ganger dyrere enn resten av Sør-Norge

Ser vi på timeprisene er forskjellene mye større. Den dyreste timen i NO2 er fra klokka 08 til 09 mandag morgen. Da er timeprisen 510 øre/kWh.

På Østlandet og Vestlandet koster strømmen 183 øre/kWh. Det betyr at strømmen for Sørlandet i den dyreste timen er nesten tre ganger så dyr som resten av Sør-Norge.

Sammenligner vi Sørlandet (NO2) med Nord-Norge (NO4), prisen 23 ganger så dyr sørpå i den aktuelle timen.

Timen fra 08 til 09 er i særklasse den dyreste for Sørlandet mandag, men det er ytterligere fire timer der timeprisen er over 300 øre/kWh. Resten av Sør-Norge er så vidt over 200 øre i noen få timer.

Nesten 6 kroner inkludert alt

510 øre/kWh er spotpris. Kundene må betale betydelig mer. Inkludert avgifter og nettleie vil prisen være rundt 675 øre/kWh - litt avhengig av strømavtale og lokal nettleie.

For privatkunder må vi imidlertid trekke fra strømstøtten. Den dekker 80 prosent av det som er over 70 øre. Men grunnlaget for strømsøtten er ikke prisen i hver enkelt time, men gjennomsnittet i måneden.

Så langt i juni er gjennomsnittlig døgnpris for Sørlandet rundt 166 øre/kWh. Holder dette seg vil strømstøtten bli rundt 96 øre.

Inkludert avgifter, nettleie og strømstøtte ender den dyre timen dermed på rundt 580 øre/kWh for privatkunder.

For næringslivet, hytteeiere og andre strømstøtten ikke gjelder for, vil prisen i den dyre timen være rundt 675 øre/kWh.

Sommerrekord

En timepris 510 øre/kWh er ekstremt høyt, men det er ikke rekord. Rekorden ble satt 8. mars da høyeste timepris var 653 øre/kWh - i hele Sør-Norge.

Men mars er en kald måned, mens vi nå nærmer oss St. Hans. Ifølge statistikken som er tilgjengelig på Nord Pool ti år bakover i tid, er timeprisen på 510 øre/kWh det høyeste noensinne i en sommermåned.

</p><div style="width:100%!;margin-top:4px!important;text-align:right!important;"><a class="flourish-credit" href="https://public.flourish.studio/visualisation/10391473/?utm_source=embed&amp;utm_campaign=visualisation/10391473" target="_top" style="text-decoration:none!important"><img alt="Made with Flourish" src="https://public.flourish.studio/resources/made_with_flourish.svg" style="width:105px!important;height:16px!important;border:none!important;margin:0!important;" /></a></div><p><i>Artikkelen er oppdatert etter første publisering med informasjon om områdene prisområdet NO2 dekker.</i></p>