I over 11 år har Ole Berthelsen ledet kommunikasjonsarbeidet i Olje- og energidepartementet (OED) som kommunikasjonssjef. Nå skal han over i en annen stilling i samme departement, og departementet søker etter hans etterfølger.

Til Europower forklarer Berthelsen jobbyttet slik;

– Jeg har vært i OED i 11 år nå, og har jeg tenkt en stund at jeg ville finne ut hva jeg skulle bli når jeg ble stor. I år blir jeg 60 år, så det er et godt tidspunkt å bytte på hvis jeg skulle finne noe annet, forteller han.

Detaljene rundt hans nye stilling er ikke klare, men det blir en mindre utadrettet jobb enn han har hatt frem til nå.

– Det blir i en annen type stilling, men vi har ikke kommet så langt som å snakke om stillingstittel. En del av jobben blir å hjelpe fagavdelingene med å få gode rutiner og leveranser til politikerne. Det er et behov for å koordinere oss på mange områder, og dette er en god mulighet til det. Forhåpentligvis har jeg fremdeles noe å bidra med i OED.

– Hva blir annerledes i din nye jobbhverdag?

– Kommunikasjonssjef-jobben er av natur en hektisk jobb, men jeg tror fortsatt at jeg kommer til å få en god del å gjøre i min nye stilling. I den nye jobben kommer jeg til å jobbe mest med avdelinger og politikerne, og ikke direkte med media eller kommunikasjon.

– 11 år er nokså lang tid – blir det rart å forlate kommunikasjonsavdelingen?

– Ja, det blir veldig rart – særlig med de fantastiske menneskene som jobber der. Men jeg tror også det er helt riktig – både å gjøre det og tidspunktet det skjer på.

I stillingsutlysningen understrekes det at Olje-og energidepartementet har et ansvarsområde som omfatter hele bredden av energi; fornybar energi, olje- og gass, klima og teknologi:

"Energifeltet er i stor endring og vi leter etter en selvstendig og strategisk orientert kommunikasjonssjef som kan utvikle og løfte kommunikasjonen eksternt og internt".

Det understrekes også i utlysningen at "innsikt fra energibransjen er en fordel".

Har jobbet med sju statsråder

Det var i 2010 at Berthelsen startet i OED, og det har vært 11 begivenhetsrike år, kan han fortelle.

– Det var en spennende tid å komme inn i OED på - med Mongstad, monstermaster og Macondo-ulykken i Mexico-gulfen første sommeren. Så kom 22 juli året etterpå. Det preget hele departementet - både da det skjedde, men også etterpå. Siden har det vært mange andre saker, som oljepolitikken og vindkraft-debatten. I tillegg har vi håndtert mange flom- og skredhendelser, som det tragiske skredet på Gjerdrum i romjula.

Her er Ole Berthelsen (midten) til stede da Tina Bru startet som Olje- og energiminister i januar 2020. Foto: Haakon Barstad

Han har jobbet under totalt sju olje- og energiministre – med Terje Riis-Johansen fra Senterpartiet som den første. Deretter var det Ola Borten Moe (Sp), Tord Lien (FrP), Terje Søviknes (FrP), Kjell-Børge Freiberg (FrP) og Sylvi Listhaug (FrP) før den nåværende statsråden Tina Bru fra Høyre.

– Og alle var like morsomme å jobbe med?

– Ja, og det er helt sant! Jeg har vært fantastisk privilegert som har fått jobbe med hyggelige og oppegående politikere hele veien. Det har vært veldig stimulerende og morsomt. Dessuten er det et privilegium å jobbe med alle de kunnskapsrike og gode kollegene i hele OED

Berthelsen starter i sin nye jobb når en ny kommunikasjonssjef er på plass til høsten.