Det viser tallene fra Nord Pool søndag. I NO2 (sørlige Vestland, Rogaland, Agder, Telemark og gamle Vestfold) blir døgnprisen på 5,35 kr/kWh før avgifter, nettleie og eventuelt strømstøtte. Det er dermed litt høyere enn den forrige norgesrekorden, som ble satt torsdag 18. august.

I tillegg til at døgnprisen blir rekordhøy, blir det også ekstremt dyrt i et par timer mellom klokka 18 og 20. Da stiger prisen til 6,07 og 6,08 kr/kWh.

Det har nesten aldri skjedd før at prisene har vært så høye. Ifølge Nord Pools statistikker er dette de fjerde og femte dyreste timene som noengang er registrert i prisområdet – bare slått av to timer 8. mars i år og én time 21. desember i fjor.

I Oslo-området (NO1) og Bergen-området (NO5) blir det årets dyreste dag mandag. Prisen på 3,89 kr/kWh er like under rekorden fra 21. desember i fjor, og den nest dyreste dagen noen gang. Her holder prisene seg ganske stabile gjennom døgnet – de billigste timene natt til mandag koster 3,62 kr/kWh. Toppen blir nådd klokka 21 på kvelden, med 4,24 kr/kWh.

Strømstøtten til forbrukere blir beregnet ut fra gjennomsnittlig månedspris, og vil derfor ikke dekke like mye av strømprisen på de aller dyreste dagene. Da den forrige prisrekorden ble satt torsdag, anslo Europower at prisen ut til forbruker blir på godt over 4 kr/kWh mandag.

Fortsatt dyrere i Europa

Selv om de sørnorske strømprisene stiger mandag, ligger de fortsatt et godt stykke under morgendagens priser i Tyskland, Danmark og Storbritannia. Britene får den dyreste timen av disse landene mandag. Klokka 19 koster strømmen på den britiske øya 7,57 kr/kWh før avgifter og nettleie.

Grafikken viser hvordan timeprisene utvikler seg mandag i de norske og europeiske prisområdene.

Made with Flourish

Stockholm og Göteborg får de største svingningene mandag, med nordnorske priser natt til mandag, før prisnivået stiger forbi prisene i Oslo-området og opp til de europeiske prisene på dagtid.

Netto flyt ut av Sør-Norge

Siden prisene fortsatt er høyere i de europeiske landene med tilknytning til Norge, blir det totalt sett eksport ut av NO2 mandag. Mye av dette forklares med stor flyt av strøm fra særlig Oslo-området, men også Bergen-området. I tillegg blir det netto eksport fra NO1 til SE3 mandag, på grunn av de tidvis høye svenske prisene.

Grafikken under viser hvordan flyten er inn og ut av NO2 mandag.

Made with Flourish