I morgen må nordlendingene stålsette seg for høye strømpriser. Kun én gang tidligere har man i prisområde NO4 hatt høyere spotpris på en lørdag – og det var i 27. november i fjor.

I morgen blir prisen i Nord-Norge 168,2 øre/kWh – noe som er en vekst på 56 prosent fra dagens pris på 108 øre/kWh. Det viser tall fra Nord Pool. Prisen er mer enn dobbelt så høy som årets forrige prisrekord på en lørdag i området.

Nord Pool tallene viser at spotpriser i hele Europa faller mellom 10-20 prosent i morgen – bortsett fra Tromsø, som altså er det eneste prisområde som får økte priser i morgen.

I de andre, norske prisområdene faller prisene lørdag, sammenliknet med fredag. I Sør- og Vest Norge blir prisen 363 øre/kWh, mens den i Midt-Norge blir 248,6 øre/kWh.

Det blir en nokså høy timepris i morgen i Sør-Norge til å være en lørdag, selv om det ikke er rekordhøyt. Man må tilbake til september for å finne like høye timepriser i NO1 på en lørdag.

Til Europower sier kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue at dette henger klart sammen med værsituasjonen.

– Dette er et tydelig tegn på at vi en er i en situasjon med ekstrem kulde. Og det skal bli enda mer anstrengt neste uke. Det er også utfordringer på svensk side med kjernekraft som tas ut. Derfor vil Sverige være avhengig av mye kraft og import. Da ligger Nord-Norge gunstig til med utveksling til Sverige. Så den høye eksporten vi har sett hittil, vil fortsette. Vi får en prissmitte av de svenske prisene i inn i Nord-Norge, tror han.

Prisområde Lørdag 10.12 Fredag 9.12 Endring
Oslo (NO1) 363,0 418,7 -13 %
Kristiansand (NO2) 363,0 418,7 -13 %
Bergen (NO5 363,0 418,7 -13 %
Trondheim (NO3) 248,6 299,2 -17 %
Tromsø (NO4) 168,2 108,0 56 %

Engrospriser på strømbørsen Nord Pool i øre/kWh, eksklusive skatter, nettleie og evt. strømstøtte.

Kan bli strømstøtte i nord

Det ligger derfor an til man i det nordligste prisområdet kan få strømstøtte for første gang.

– Man kan ikke se bort fra NO4 kanskje vil få den første måneden med statsstøtte. Da må prisen i gjennomsnitt ligge over 70 øre, og prisforventningen ligger høyere, selv med en julehøytid.

Dette forklarer han med at det er meldt såpass lave temperaturer fremover.

– Det er meldt så kaldt fremover, og samtidig er vi midt oppe i en anstrengt situasjon. I Nord Norge har man tappet magasinene og mister også energi i nedbør. I tillegg har man sluppet vann forbi og tapt energi på den måten, sier han. Og understreker samtidig at alle magasiner er på tilnærmet normalt nivå.

Ifølge morgenrapporten til Energy Quantified blir det kun 16 prosent av normal vindkraft i Tyskland i morgen, og det blir også omtrent 30 prosent mindre vindkraft enn normalt i Norden.