Mandag formiddag melder det finske selskapet Fennovoima at de har kansellert kontrakten med den russiske entreprenøren RAOS Project, som er et datterselskap til det mer kjente russiske selskapet Rosatom.

Entreprenøren hadde oppdraget med å bygge Hanhikivi 1, som ifølge Fennovoima er ett av de største enkeltprosjektene i Finland, med en forventet investeringsramme på i overkant av 70 milliarder norske kroner (7–7,5 milliarder euro).

– Vi erkjenner fullt ut de negative konsekvensene, sier styreleder Esa Härmälä i en pressemelding.

Ti år siden lansering – bygging ennå ikke i gang

Fennovoima mener ROAS Project har hatt vesentlige forsinkelser og ikke vist seg i stand til å fullføre byggingen av atomkraftverket. «Det har vært betydelige og økende forsinkelser de senere årene», mener selskapet. I tillegg har krigen i Ukraina økt risikoen i prosjektet, ifølge Fennovoima.

Samarbeidet ble presentert tilbake i 2013, og Fennovoima søkte for sju år siden om lisens for å bygge reaktoren i Pyhäjoki kommune, ganske langt nord ved Bottenviken. Hvor store forsinkelsene i byggingen nå vil bli, ved at entreprenøren forsvinner, er foreløpig uvisst. Planen har vært å starte bygging i 2023, og komme i gang med å levere strøm til det finske kraftnettet innen 2029.

Kjernekraftverket skal ha en kapasitet på 1200 MW, og når det står ferdig skal det generere 10 prosent av det finske strømforbruket.

At det russiske Rosatom var involvert i prosjektet, ble møtt med kritikk tilbake i 2015, da Fennovoima søkte om lisens.

– Kreml bruker energitilgang som pressmiddel, sa Martin Kragh ved Senter for Russland-studier til Dagens Nyheter den gangen.

Ledelsen i Fennovoima holder en pressekonferanse om den kansellerte kontrakten klokka 12 i dag, mandag.

Ny forsinkelse for Olkiuloto 3

Fredag ble det også kjent at reaktoren Olkiuloto 3 nok en gang blir forsinket. Europower fortalte i mars at reaktoren nå leverer strøm til det finske kraftnettet, nesten 20 år etter at prosjektet fikk klarsignal. Siden har det vært rammet av store problemer.

Det var et stort steg i riktig retning i det hele tatt å få levert strøm, og planen var å teste i fire måneder, før kraftverket skulle produsere for fullt.

Nå blir full produksjon imidlertid satt til september i stedet for slutten av juli, melder eierne TVO i en pressemelding.

Inspeksjoner og eventuelle reparasjoner av kjølesystemene som nå skaper problemer, vil ta anslagvis tre uker, ifølge TVO.