Klipp torsdag: Fem nordnorske ordførere krever svar fra Aasland om kraftutbygging i nord
Vindmølle ødelagt av kraftig vind # Nasdaq-volumet i 2022 stupte til laveste nivå på 25 år # Tyskland: – Norge er vår viktigste energileverandør # Sokndal klager inn ekstra kraftskattekrav # Krangler om veier til vindpark # Kongefamilien kvitter seg med fossilbilene.
Fem nordnorske ordførere krever svar fra Aasland om kraftutbygging i nord. Torsdag skal seks AP-ordførere i nord i møte med olje- og energiminister Terje Aasland. Det er ordførerne fra Narvik, Tromsø, Bodø, Rana, Harstad og Alta. Her vil de uttrykke bekymring for hvordan grønne industriprosjekter i nord kan rammes av mangel på kraftoverskudd i framtida. Det skriver Dagbladet. – Jeg frykter strømkrise i nord, i form av at man får for lite strøm for prosjektene man ønsker, sier Narvik-ordføreren. De seks såkalte O6-ordførerne har ambisjoner om å doble mengden fornybar energi i de tre nordligste fylkene og ha en kapasitet tilsvarende 30 TWh innen 2035.
Vil la kunstig intelligens ta kraftavgjerder: – Kan spara milliardar av kroner. Styring av vasskraftproduksjonen er blitt så komplisert at vi bør ta i bruk nye metodar med kunstig intelligens, meiner forskar. Det kan bidra til at straumprisen ikkje blir høgare enn naudsynt. Det skriv NRK. – Om vasskraftprodusentar kunne ta avgjerder som var berre ein prosent betre enn før, ville det utgjera milliardar av kroner i forskjell, seier Reza Arghandeh. Han er forskar ved Høgskulen på Vestlandet. Saman med Hossein Farahmand ved NTNU har han sett på korleis vasskraftprodusentar betre kan utnytta naturressursane og spela på lag med marknaden til ei kvar tid. Dermed kan straumprisen haldast så låg som mogleg.
Vindmølle ødelagt av kraftig vind. Toppen av en vindmølle, inkludert rotoren, er blitt totalskadet i Flevoland i Nederland. Det skriver VG Direkte. Ifølge en talsperson for sikkerhetstjenesten i regionen tyder alt på at årsaken er de kraftige vinden på stedet. Vindmølle-deler ligger spredt med noen hundre meters mellomrom. Ifølge talspersonen er vindmøllen en eldre variant.
Nasdaq-volumet i 2022 stupte til laveste nivå på 25 år. Det ble handlet og clearet bare 409 TWh nordisk kraft på Nasdaq i fjor, noe som er en halvering fra 802 TWh i 2021 og det laveste nivået på 25 år. Det skriver Montel. – Hovedforklaringen ligger i energikrisen i Europa, som medfører ekstremt høye og volatile priser, noe som fører til stor usikkerhet, høye marginkrav og redusert aktivitet, sier Nasdaq-sjef Georg Aasen til Montel. Han legger til at de ekstreme prisene i store deler av 2022 har ført til omsetningsfall på en rekke energimarkeder, ikke bare i kraftmarkedet i Norden. På toppen av dette kommer de enorme prisforskjellene mellom nord og sør i Norden og utfordringene knyttet til systemprisen.
Tyskland: – Norge er vår viktigste energileverandør. Tysklands regjering fastslår at Norge nå er landets viktigste energileverandør etter at norsk gass har fylt opp gasslagrene i landet. – Uten de omfattende og pålitelige leveransene fra Norge, ville situasjonen i Tyskland ha vært langt vanskeligere i vinter, sier regjeringens talsmann Wolfgang Büchner onsdag, ifølge NTB. Büchner hyller det tysk-norske samarbeidet og kaller det for et utmerket eksempel på et strategisk partnerskap på en rekke områder. Tysklands næringsminister Robert Habeck besøker Norge torsdag og fredag. Her skal han ha samtaler både med olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) og flere andre politiske ledere og næringslivsledere. Blant sakene som skal diskuteres, er utvikling av vindkraft til sjøs, utbygging av infrastruktur for fornybar energi, import av norskprodusert hydrogen og lagring av CO2.
Sokndal klager inn ekstra kraftskattekrav. Sokndal kommune vil klage på regjeringens beslutning om å trekke inn penger som kommunen har tjent på salg av kraft. Ordfører Jonas Andersen Sayed i Sokndal er uenig, og sier at hver krone de tjener på konsesjonskraften går til å dekke den økte regningen. Det skriver NRK.
Krangler om veier til vindpark. I fjellheimen mellom Sunnfjord og Høyanger vil Hydro, Eviny og Zephyr bygge 50 vindturbiner. På et møte om prosjektet la både Hydro og Eviny vekt på at det allerede var veier i området der møllene er planlagt. Men det finnes ingen veier i planområdet, skriver Firda. De tre selskapene avviser at informasjonen har vært misvisende. – Er det misvisande å skrive at det er vegar i området, spør Firda John Eckhoff som er kommunikasjonssjef i Hydro. – Om det er misvisande må vere opp til den som ser kartet og les teksten. Vi har meint dette for å vise området. Det er vegar i området, vi skriv ikkje at det er vegar i planområdet, seier Eckhoff.
Kongefamilien kvitter seg med fossilbilene – har fått flere nye elbiler. Kongefamilien er i gang med en historisk utskiftning av bilparken. For første gang har de fått offisielle elbiler, og på sikt vil de slutte med fossilbiler. – Kongehusets mål er å bytte ut alle fossildrevne kjøretøyer med kjøretøyer som er drevet av fornybar energi, så langt dette er både mulig og praktisk gjennomførbart, opplyser kommunikasjonssjef Guri Varpe på Slottet til NTB.
Vestre vil ikke hjelpe Rec Solar. Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) kommer ikke med nye løfter til solcellebedriften Rec Solar, som stengte ned produksjonen i september som følge av de skyhøye strømprisene. Det skriver Fædrelandsvennen. Opposisjonspartiene Rødt, SV og MDG fortsetter kampen om å redde solcellebedriften Rec Solar. Onsdag stilte både Lars Haltbrekken (SV) og Bjørnar Moxnes (Rødt) næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) til veggs om saken under Stortingets spørretime. Men Vestre hadde ingen nye løfter å komme med.
Kraftselskap får mosebot. Godfarfoss Kraft AS har fått 500.000 kroner i bot av NVE fordi de ikke har tatt godt nok hensyn til truede mose- og lavarter under kraftutbygging. Det skriver NTB. – NVE ser alvorlig på anleggsarbeider utenfor det som er godkjent. Det er spesielt alvorlig når det medfører fare for skade på verdifullt naturmangfold eller andre interesser, sier seksjonssjef Mari Hegg Gundersen i NVE. Da selskapet skulle bygge Godfarfoss kraftverk i oktober 2021, var det en forutsetning at flere ulike mose- og lavarter i området skulle få være i fred. Allerede i desember kom det imidlertid varsel om at en forekomst av lavarten Leptochidium crenatulum var blitt overfylt med steinmasser. I mai 2022 fikk selskapet da overtredelsesgebyr på 400.000 kroner. I september 2022 kom det et nytt varsel om at det var plassert masser inntil en annen forekomst av samme art, og at det var blitt fjernet steiner som støttet opp en tue med skåldraugmose. NVE mener disse overtredelsene kunne vært unngått og gir dermed Godfarfoss Kraft en bot på 500.000 kroner. Vedtaket kan påklages til Olje- og energidepartementet i tre uker framover.
Tyskland brukte mer fornybar energi enn noensinne i fjor. NTB skriver at fornybar energi sto for 46 prosent av energibruken i Tyskland i fjor, noe som er det høyeste noensinne. Økningen skyldtes først og fremst at det var gode forhold for vind- og solenergi. Likevel greide de ikke å nå sitt eget mål om kutt i CO2-utslippene. Årsaken er krigen i Ukraina. Krigen har ført til at Tyskland igjen har måttet trappe opp bruken av kull og olje som erstatning for russisk gass, melder tenketanken Agora Energiewende onsdag. Landet slapp ut 761 millioner tonn med klimagasser i fjor, kun ett tonn mindre enn i 2021. Målet var å redusere utslippene til 756 millioner tonn. Tilbakeslaget kommer selv om Tysklands energiforbruk falt med rekordhøye 4,7 prosent i fjor, delvis på grunn av de høye prisene som igjen skyldes krigen i Ukraina.
Har utbetalt over 100 millioner i strømstipend. VG skriver at over 100.000 studenter og elever har så langt fått utbetalt engangsstipendet. Muligheten for å søke om stipendet åpnet 9. desember. Så langt er det utbetalt 153 millioner kroner, viser tall fra Lånekassen. Det er studenter og elever som har hatt strømutgifter høstsemesteret 2022 som kan søke om strømstipendet, som denne gangen er på 1500 kroner.
Tun Media lanserer nisjeavis for energisparing. Denne uken kom nylanseringen Minenergi.no, med formål om å gi leserne inspirasjon og råd om kostnadseffektive energiløsninger som både er smarte og klimavennlige. Det skriver Journalisten. – De høye strømprisene har gjort behovet for uavhengig rådgiving relevant for absolutt alle som ønsker å senke strømutgiftene, sier Iver K. Gamme i pressemeldingen. Han er prosjektleder og ansvarlig redaktør for nyetableringen i Tun Media.
(Vilkår)