Klipp onsdag: Støre forsikrer EU om at norsk havvind-satsing blir omfattende
Forsker reagerer på effektkjøring i norske elver # Sandøy Energi selger datterselskap # Støre lanserte havvindplan # Anbefaler havvind-senter i Bergen # Beregnet verdien på Selbu Energiverk.
Det skal ha vært to dager etter at Danmark, Tyskland, Belgia, Nederland og EU-kommisjonen la frem sine planer om gigantisk havvindsatsing fra Nordsjøen, at Støre forfattet likelydende brev til EU-toppene Ursula von der Leyen og Charles Michel. I brevet forsikrer Støre de to om at Norge gjør sitt ytterste for å bidra med olje og gass i denne vanskelige tiden der EU skal gjøre seg uavhengig av russisk fossil energi.
Forsker reagerer på effektkjøring i norske elver
En NTNU-studie av norsk kraftproduksjon viser at langt flere elver er utsatt for miljøkonsekvensene av såkalt effektkjøring enn man tidligere hadde trodd. Variasjoner i kraftetterspørselen og i kraftprisene gjør at kraftverkene varierer produksjonen. Dermed varierer også mengden vann som slippes ut i elvene nedenfor kraftverkene.
– Flere analyser viser at de aller fleste kraftprodusentene utnytter prisoptimalisering. De skrur opp og ned produksjon avhengig av pris og tilgjengelig vannmengde, sier forsker Jo Hallvard Halleraker, som for tiden er gjesteforsker ved Institutt for bygg og miljøteknikk ved NTNU.
Sandøy Energi selger datterselskap
Daglig leder Johannes Huse i Sandøy Energi sier til avisa at selv om datterselskapet Sandøy Nett blir overdratt til Nordvest Nett, vil nettselskapet ha en avdeling på Steinshamn.
Støre lanserte havvindplan
Under et besøk til Equinors anlegg Hywind Tampen i Gulen var hovedbudskapet til Støre; – Norge skal bli en av verdens ledende nasjoner innen havvind.
Overfor VG bekreftet Støre at havvindkraften over tid skal kobles til anlegg som gjør at andre land også får tilgang.
– Vi planlegger å skape så mye kraft at ikke alt skal til Norge. Vi må kople oss til nett til andre land og også operere med toveiskabler.
Anbefaler havvind-senter i Bergen
I en innstilling peker flertallet i komitéen på behovet for et kunnskapssenter for tverrfaglig forskning. I sammenheng med dette nevner komitéen konkret Bergen Offshore Wind Centre (BOW) som et senter som bidrar til det tverrfaglige kunnskapsgrunnlaget.
«Senteret har utgangspunkt i de sterke åtte fagmiljøene innen meteorologi og juridiske problemstillinger ved Universitetet i Bergen (UiB), men involverer nå også geologi (havbunnkartlegging), biologi, fysikk og teknologi, og informatikk (optimalisering)», heter det i innstillingen.
Beregnet verdien på Selbu Energiverk
– Hvis du gjør en enkel, matematisk ganging, kan du si at E-verket vårt tenderer opp til en verdi på én milliard kroner. Men så er det en kabal med eierskap, konsesjon og offentlig eierskap eller ikke, som vanskeliggjør det hele. Men jeg tror ikke vi tar for mye i om man sier vi er verdt godt over 500 millioner kroner, sier Balstad til Nea Radio.
(Vilkår)