Det er selskapet Carbon Transition, tidligere Axxix Geo Solutions, som nå går inn med penger.

I en børsmelding skriver selskapet at det investerer i et konvertibelt lån med en verdi på 30 millioner kroner i Arbaflame.

Tunge investeringer

Arbaflame har de siste ti årene investert over en halv milliard kroner for å utvikle en patentert teknologi som produserer svarte pellets fra bioavfall. Teknologien, som har fått navnet Arbacore, har som mål å erstatte kull i kullkraftverk globalt. Med det skal CO2-utslippet kunne reduseres med rundt 90 prosent sammenlignet med kull.

Selskapet har tidligere også fått penger fra EU og signert en avtale med det franske selskapet Engie som vil erstatte kull med den norske pelletsen i sin produksjon. Arbacore har blitt testet i 15 kraftverk av ni ulike selskaper i Europa, Japan, USA og Canada, opplyser selskapet på sine nettsider.

Klar for kommersiell fase

Selskapet er klar til å starte opp sin første fabrikk i Kongsvinger.

– Det er med glede at vi nå begynner den kommersielle fasen for Arbacore, som vil bidra til å signifikant reduksjon i CO2-utslipp. Vi har brukt store ressurser på å utvikle vår unike teknologi, som har posisjonert Arbaflame for sterk vekst i årene fremover, sier Arbaflame-sjef Bjørn H. Knappskog i meldingen.

Styreleder i Carbon Transition Gisle Grønlie uttaler blant annet følgende:

– Investeringen i Arbaflame reflekterer vår nye strategi om å investere i selskaper som bidrar til fornybar energi og CO2-reduksjon. Det gleder meg å melde at vår første investering er Arbaflame, som er et veldig lovende selskap.