Saken er oppdatert

Forslaget har splittet EU-parlamentet og ble i juni stemt ned av komiteene for miljø- og finanssaker. Onsdag var det oppe til plenumsvotering, hvor det altså fikk støtte fra et flertall av parlamentsmedlemmene.

Dermed er EU-parlamentet enig med EU-kommisjonen i at gass og kjernekraft under visse forutsetninger kan anses som miljøvennlig energi i EUs såkalte taksonomi. Dette er en omfattende ordning for å styre investeringer i bærekraftig retning slik at EU når nullutslippsmålet i 2050.

Betydning for Norge

Forslaget, som ble lagt fram av EU-kommisjonen i fjor, har høstet sterk kritikk fra flere EU-land og en rekke miljøvernorganisasjoner, som beskylder EU for «grønnvasking» av fossilt brensel.

Ordningen kan få stor betydning for olje- og gassnæringen i Norge, som eksporterer store mengder gass til EU.

EU-kommisjonens forslag går ut på at investeringer i nye gasskraftverk før 2030 kan klassifiseres som bærekraftige dersom de samlede utslippene er på mindre enn 270 gram CO2 per kilowattime, mens det for atomkraftverk blant annet må foreligge godkjente planer for håndtering av atomavfall innen 2050.

EUs eget ekspertpanel har konkludert med at kravene EU-kommisjonen stiller til gassproduksjon, ikke er nok for å nå EUs klimamål om netto nullutslipp i 2050.

Varsler rettslige skritt

Greenpeace varsler at de vil ta rettslige skritt mot EU-kommisjonen etter avstemmingen i EU-parlamentet.

– Dette er skitten politikk. Det er uhørt at gass og kjernekraft stemples som grønt og at pengene fortsetter å strømme inn i Putins krigskasse, men vi vil kjempe mot dette i domstolene, sier Ariadna Rodrigo i Greenpeace EU.

EUs finanskommissær Mairead McGuinness forsvarte på sin side forslaget under en debatt i EU-parlamentet i Strasbourg tirsdag, skriver DPA.

– Jeg har aldri beskrevet gass som noe annet enn fossilt brensel. Men enkelte medlemsland som går bort fra forurensende fossilt brensel, kan ha behov for gass i en overgangsperiode, sa hun.

(©NTB)