Europower har fått bekreftet at det mandag formiddag ble avholdt allmøter i kraftkonsernet - og temaet var knyttet til kostnadskuttene som ble varslet i mars.

Der ble de ansatte kjent med at det skal kuttes rundt 100 stillinger i konsernet.

I mars ble det altså kjent at kostnadene på stab- og støttefunksjoner i Eviny skal kuttes med 250 millioner kroner.

Det ble da løftet frem at stab- og støttefunksjonene i Eviny utgjør i dag rundt 270 årsverk, og at kutt ville komme der. Et kutt på 250 millioner kroner tilsvarer 30 prosent av dagens kostnader knyttet til stab og støtte.

Nå sier konsernsjef i Eviny, Ragnhild Fresvik, til Europower at 65 prosent av kuttet vil være nedtrekk på kostnader som ikke berører ansatte.

– Men vi klarer dessverre ikke å komme i mål med ambisjonen vi har på kostnadsreduksjon uten å bli færre ansatte, sier hun.

Hun bekrefter at de skal redusere antall ansatte med om lag 100 ansatte.

– Det er selvfølgelig krevende for hele organisasjonen. Vi har som mål å kjøre en rask og ryddig prosess fram mot sommeren, og målet er at vi gjennom god dialog kommer fram til flest mulig frivillige sluttavtaler, sier hun.

Sluttpakkene som vil bli tilbudt, er fremforhandlet i god dialog med tillitsvalgte, forteller Fresvik.

Krevende for den nye toppsjefen

At hun ikke nevner et mer konkret tall enn «om lag 100 ansatte» er fordi de er nødt til å sikre seg den rette kompetansen. Hvor mange som må gå er dermed også avhengig av det kompetanseskiftet de nå skal gjennom.

– Hvordan er det å gi en beskjed som dette?

– Det er kjempekrevende uker vi har foran oss, og det er selvsagt krevende for meg som helt ny toppsjef å måtte gi denne beskjeden, sier Fresvik som startet i jobben som konsernsjef 1. april i år.

– Til tross for en lang og stolt historie står vi sannsynligvis ovenfor de mest begivenhetsrike årene i selskapets historie. Det trengs et tempo vi aldri før har sett i investeringer i ny kraft, nytt nett og elektrifisering av Norge. I dette ligger det enorme muligheter, men også et stort ansvar på Eviny. Vi rigger nå konsernet for å øke konkurransekraften og løfte-evnen til å gjøre disse investeringene.

– Er det noen stillingsgrupper som er mer rammet enn andre?

– Vi har sett på hele stab- og støtteområdet i hele konsernet. Her kommer det til å være kostnadstrekk på omtrent alle områder.

– Holder det med disse kuttene, eller kan det bli snakk om flere kutt senere?

– Vi ser at vi har en del høyere kostnader på stab/ støtte området enn en del andre energikonsern, derfor er det nødvendig å gjøre en stor forbedring nå. Fremover vil det være mitt og ledelsens ansvar å ha en løpende og strammere styring - og tilpasning av kostnadene slik at vi unngår å måtte gjøre så store løft i nær fremtid, sier Fresvik

Står foran store utfordringer

I mars ble årsaken til de varslede kostnadskuttene begrunnet med de fantastiske mulighetene man står ovenfor det neste tiåret, ifølge daværende konstituert konsernsjef Kristin Aadland.

Tidligere har Eviny utmerket seg på vannkraft og strømnett, men nå ser de at det er andre spennende områder som de også vil satse på.

– Vi har lykkes i en del av de elektrifiseringssatsingene våre, og det skal vi fortsette med. Vi har sagt at vi ønsker å bli størst på elektrifisering, sa Aadland til Europower i mars.