Av Kjersti Toppe (Sp), barne- og familieminister og Terje Aasland (Ap), olje- og energiminister

Dette er et debattinnlegg som står for artikkelforfatterens regning.

I Haakon Barstads kommentar onsdag 12. april, skriver han at vi er forvirret, og at vi har snudd i vår mening om strømsalgsbransjens forslag til standardavtale for spotprisavtale.

Det er ikke sant.

Vi er, og har vært, klare på våre forventinger til bransjen. De har bare ikke innfridd.

Bransjen skulle levere

Før møtet med strømbransjen den 20. februar, hadde vi uttrykt en klar forventning om at bransjen skulle legge frem en standardavtale for spotpris som kunne brukes av strømselskapene slik at forbrukere enkelt kan sammenligne tilbud fra ulike strømselskap. Standardavtalen skulle være enkel å forstå for forbrukerne.

Under møtet ga vi uttrykk for at vi var fornøyde med at bransjen nå var på saken og arbeidet med dette. Vi ga på ingen måte et godkjenningsstempel fra regjeringen på avtaleutkastet som ble presentert i møtet. En slik godkjenning ligger dessuten ikke til regjeringen å gi. Vi har et faglig uavhengig Forbrukertilsyn som vil føre tilsyn med denne standardavtalen på lik linje med alle andre avtaler i markedet. Slik må det være.

Vi utfordret strømbransjen til å rydde i eget hus for å dempe behovet for at vi skal gå inn med kraftigere tiltak. Men bransjen har ikke levert. Det bransjen har utarbeidet er et sett med avtalevilkår som åpner for tilpasninger, altså ikke en standard spotprisavtale.

Kort sagt – vi ser dessverre ikke at bransjen rydder opp i markedet slik de selv har sagt de ønsker, og som vi forventer. Forslaget gjør det ikke enklere å være forbruker på strømmarkedet.

Vi jobber med nye tiltak

Strømselskapene mangler tillit, og har nå fått flere sjanser til å bedre myndighetenes og forbrukernes tillit til bransjen.

Vi er derfor allerede i gang med å utrede ytterligere tiltak. Det gjelder påbud eller forbud mot visse avtaler, regulering av maksimalt påslag, pålegg om å opplyse om eventuell risiko knyttet til avtaler og strengere sanksjoner ved lovbrudd.

Så nei, Barstad, vi er ikke forvirret.

Vi har vært, og er, klare på våre forventninger.