Med alle de fem finske kjernekraftverkene i full drift, samtidig som vindkraften girer opp, er det ventet at Finland vil produsere mer strøm enn de greier å bruke til i morgen.

Selv med full eksport mot Baltikum og Sverige, kollapser den finske strømprisen i natt. Finnene får dermed gratis strøm i to timer i natt. Prisene smitter over til Estland og Latvia som også får gratis strøm et par timer i natt

I gjennomsnitt for døgnet, får Finland en strømpris på 20,6 øre/kWh i morgen. Det er den laveste strømprisen finnene har opplevd på et kvart år. Gjennomsnittsprisen så langt i år har vært på 82 øre/kWh, og ikke siden 15 januar har strømprisen vært lavere enn det den blir i morgen.

Årets laveste priser i Midt- og Nord-Norge

De lave, finske prisene smitter gjennom Sverige inn til de norske prisområdene. Selv om ikke det blir gratis strøm i Midt- og Nord-Norge, vil strømprisen nord for Dovre og Sognefjorden bli den laveste så langt i år.

For Nord-Norge sin del, må vi tilbake til 19. november for å finne en lavere snitt pris for døgnet. I Midt-Norge har vi ikke sett lavere pris siden 15. november.

Prisområde Torsdag Onsdag Endring
Oslo (NO1) 106,9 112,2 -5 %
Kristiansand (NO2) 106,9 112,2 -5 %
Bergen (NO5 106,9 112,2 -5 %
Trondheim (NO3) 20,9 44,5 -53 %
Tromsø (NO4) 20,9 32,7 -36 %

Strømpriser i øre/kWh, eksklusive moms, skatter, nettleie og strømstøtte. Kilde: Nord Pool.

Sørnorske produsenter holder kontrollen på strømprisen

På tross av full import av strøm fra Sverige og Midt-Norge ser produsentene i Sør-Norge ut til å klare justere vannkraftproduksjonen for å unngå de lave prisene.

Ved hjelp av høy strømeksport både til England, Tyskland og Danmark, går ikke strømprisen lavere enn 85 øre/kWh på det laveste i Sør-Norge i morgen.

Gjennomsnittsprisen vil legge seg rett over én krone kilowatten, for alle de tre sørligste prisområdene.

</p><div style="width:100%!;margin-top:4px!important;text-align:right!important;"><a class="flourish-credit" href="https://public.flourish.studio/visualisation/13387859/?utm_source=embed&amp;utm_campaign=visualisation/13387859" target="_top" style="text-decoration:none!important"><img alt="Made with Flourish" src="https://public.flourish.studio/resources/made_with_flourish.svg" style="width:105px!important;height:16px!important;border:none!important;margin:0!important;" /> </a></div>