Med nesten dobbelt så høy vindkraftproduksjon som normalt, har strømprisene i Tyskland, Nederland og Danmark beveget seg under null noen timer i dag, mandag. Til i morgen er det også noen timer som er tett på gratis.

Det vurderes som for lave priser for de sørnorske strømprodusentene, som reagerer med å strupe produksjonen. Resultatet er at eksport av strøm, blir erstattet med massiv import. Det er kun til England det vil gå full eksport fra Sør-Norge i morgen.

Vannverdiene styrer produksjonen

Vannverdi er den prisen produsentene tror de vil kunne få betalt for det vannet de har tilgjengelig. De forventer at strømprisen vil være på denne verdien, eller høyere, i nok timer til at de får brukt opp det vannet som er planlagt å bruke.

For noen magasiner betyr dette en periode i noen uker frem i tid, mens for de største flerårsmagasinene, kan denne planen strekke seg over neste vinter.

Beregningen av vannverdi tar inn over seg veldig mange faktorer. Mengde snø i fjellet, værprognoser, priser for kull og gass, og mye mer, må tas med i analysen for å kunne ha de beste prognosene for fremtidig strømpris.

Rundt 90 - 95 euro/MWh (omtrent 1,0 – 1,1 kr/kWh), kan se ut til å være en vannverdi som er gjeldende for magasiner i Sør-Norge. Det er nemlig det nivået der produsentene går fra å spare på vannet, til å produsere for fullt.

Det ser vi spesielt godt i flyten mot Nederland til i morgen. Ved syvtiden i morgen tidlig, passerer strømprisen i Nederland 90 euro, og eksporten bremses ned. I et par timer er flyten mot Nederland null, før importen tar seg opp igjen i ti-tiden. Da har prisen gått ned til 83 euro/MWh.

Klokken 17 vil prisen i Nederland stige opp over 100 euro, og flyten snur til full eksport. Produksjonen av strøm i Sør-Norge økes dermed så mye at det er mer enn nok til å dekke forbruket i Sør-Norge, og i tillegg dekke eksport.

</p><div style="width:100%!;margin-top:4px!important;text-align:right!important;"><a class="flourish-credit" href="https://public.flourish.studio/visualisation/13041130/?utm_source=embed&amp;utm_campaign=visualisation/13041130" target="_top" style="text-decoration:none!important"><img alt="Made with Flourish" src="https://public.flourish.studio/resources/made_with_flourish.svg" style="width:105px!important;height:16px!important;border:none!important;margin:0!important;" /> </a></div><p>Det samme bildet ser vi i flyten mot Tyskland til i morgen. Fra midnatt og frem til klokken 18 er det import av strøm fra Tyskland. Importen blir noe redusert et par timer på morgenen, der den tyske strømprisen ligger over 90 euro i to timer.</p><p>Fra klokken 18 vil strømprisen i Tyskland stige og ligge over 100 euro resten av dagen. Dermed snur flyten av strøm til eksport, resten av kvelden.</p><p><iframe src="https://flo.uri.sh/visualisation/13041192/embed" title="Interactive or visual content" class="flourish-embed-iframe" frameborder="0" scrolling="no" style="width:100%;height:600px;" sandbox="allow-same-origin allow-forms allow-scripts allow-downloads allow-popups allow-popups-to-escape-sandbox allow-top-navigation-by-user-activation" /></p><div style="width:100%!;margin-top:4px!important;text-align:right!important;"><a class="flourish-credit" href="https://public.flourish.studio/visualisation/13041192/?utm_source=embed&amp;utm_campaign=visualisation/13041192" target="_top" style="text-decoration:none!important"><img alt="Made with Flourish" src="https://public.flourish.studio/resources/made_with_flourish.svg" style="width:105px!important;height:16px!important;border:none!important;margin:0!important;" /> </a></div><p class="subhead" data-element-type="subhead" data-element-label="Body subhead">Stigende priser de fleste steder til i morgen</p><p>I Sverige er det omtrent 40 prosent oppgang i strømprisene til i morgen. Det har stor innflytelse på strømprisene i Nord-Norge (NO4), som stiger over 50 prosent.</p><p>Men selv om strømprisen i Tyskland nesten dobler seg, er det mer moderat oppgang i strømprisene for Sør-Norge. Det har med at Tyskland har uvanlig lav strømpris i dag, på omtrent 40 øre/kWh. </p><table cellspacing="0" width="387"><tbody><tr><td><b>Prisområde</b></td><td><b>Tirsdag</b></td><td><b>Mandag</b></td><td><b>Endring</b></td></tr><tr><td>Oslo (NO1)</td><td>102,8</td><td>94,7</td><td>9 %</td></tr><tr><td>Kristiansand (NO2)</td><td>102,8</td><td>94,7</td><td>9 %</td></tr><tr><td>Bergen (NO5</td><td>102,9</td><td>98,1</td><td>5 %</td></tr><tr><td>Trondheim (NO3)</td><td>72,1</td><td>78,5</td><td>-8 %</td></tr><tr><td>Tromsø (NO4)</td><td>67,2</td><td>43,2</td><td>55 %</td></tr></tbody></table><p /><p><i>Strømpriser i øre/kWh, eksklusive moms, skatter, nettleie og strømstøtte. Kilde: Nord Pool.</i></p>