I Midt- og Nord-Norge mer enn dobler strømprisen seg fra mandag til tirsdag.

Strømprisen i de sørlige prisområdene stiger mer enn 30 prosent til i morgen, men det er vesentlig lavere enn resten av de Nordiske strømprisene.

Prisområde Tirsdag Mandag Endring
Oslo (NO1) 106,7 77,6 38 %
Kristiansand (NO2) 106,7 77,6 38 %
Bergen (NO5 101,3 77,6 31 %
Trondheim (NO3) 100,0 48,7 105 %
Tromsø (NO4) 60,8 29,2 108 %

Strømpriser i øre/kWh, notert på Nord Pool, eksklusive moms, skatter, nettleie og eventuelt strømstøtte.

Prisoppgangen i Sverige er på hele 130 prosent til i morgen, og det samme gjelder Sjælland i Danmark.

Strømprisene stiger altså mindre i Norge, og vi får dermed de laveste strømprisene i Nord-Europa til i morgen.

Nedgang i vannverdier

Dagen i morgen starter på lave priser i store deler av Nord-Europa. Mellom klokken 03 og 04 er prisene i Norden og Tyskland på omkring 50 øre/kWh. Det kan virke som en «for lav pris» for de sørnorske vannkraftprodusentene, så de holder igjen strømproduksjonen. Det fører at deler av forbruket i Sør-Norge dekkes av import av strøm fra Tyskland til Sør-Norge.

Timen etter løfter prisene seg til 80 øre/kWh. Det er ikke en spesielt høy pris i forhold til det vi har vært vant til denne vinteren, men det virker som en «god nok pris» for produsentene som øker sin strømproduksjon. Da produseres det mer strøm enn det brukes i Sør-Norge og flyten av strøm mot Tyskland snur. Import blir til eksport.

Går vi tilbake til 29. januar, var det også både import og eksport mot Tyskland, gjennom dagen. Da var det omkring 1 kr/kWh hvor flyten av strøm mot Tyskland snudde.

Dette kan tolkes som at produsentene har senket sin vannverdi. Det er en pris som de kalkulerer vil være den riktige prisen å bruke vannet til strømproduksjon. Dette nivået er kalkulert ut fra antallet timer de trenger å produsere vann, for å komme ned til ønsket nivå i magasinene når snøsmeltingen setter inn.

Vannverdien kan dermed ha blitt redusert med 20 øre/kWh siden slutten av januar.

Dersom de setter prisen for høyt, vil de bruke mindre av vannet, og må derfor «ta med seg vannet» inn i sommeren, hvor strømprisene er ventet å ligge lavere enn nå.

Dersom de setter vannverdien for lavt, vil de gå tom for vann for tidlig, og har da sannsynligvis solgt vannet for billig.