Fredag blir strømprisen på Vestlandet (NO5) i snitt 1,08 kr/kWh. Selv om det er mye lavere enn i starten av måneden, er det likevel den høyeste strømprisen i Nord-Europa fredag, viser tallene fra Nord Pool.

De to andre prisområdene i Sør-Norge blir de nest dyreste i Nord-Europa fredag, med en døgnpris på ganske nøyaktig 1 kr/kWh.

Gratis strøm hele fredag – størst gevinst før midnatt

Som kjent de siste dagene er prisene nå så lave, at strømstøtten for desember kommer til å dekke hele strømregningen i de aller fleste timene, også når vi tar hensyn til at kundene betaler nettleie.

På Østlandet (NO1) og Sørlandet (NO2) blir den høyeste timeprisen fredag på 1,29 kr/kWh. Inkludert merverdiavgift, nettleie og avgifter vil det gi en pris ut til kunden på cirka 2,11 kr/kWh.

Strømstøtten per time i desember ser akkurat nå ut til å bli på 2,29 kr/kWh. Altså er det 18 øre/kWh å tjene i den dyreste timen på døgnet.

Prisen er helt nede under 2 øre/kWh i den siste timen før midnatt fredag kveld i NO1 og NO2. I den timen blir dermed fortjenesten ved å bruke strøm på drøyt 1,70 kr/kWh.

Prisene i Bergen faller ikke så langt: Siste time før midnatt blir prisene i NO5 på 73 øre/kWh.

Grafikken viser hvordan timeprisene blir i Norge og de viktigste landene rundt fredag 30. desember:

I Midt-Norge (NO3) er strømprisen i snitt på 31,8 øre/kWh fredag. Dermed blir det også i det prisområdet stort sett gratis strøm de fleste timene fredag. Strømstøtten ligger an til å bli 1,05 kr/kWh før merverdiavgift. Inkludert nettleie betyr det at timepriser på cirka 50 øre/kWh eller lavere vil gi en inntekt. Maksprisen fredag er på 56 øre/kWh klokken 13.

I Nord-Norge (NO4) blir døgnprisen bare 25 øre/kWh fredag. Det er den laveste prisen så langt i desember. Her blir strømstøtten på under 30 øre/kWh for desember.

Over 1 kr/kWh dyrere enn Tyskland

De siste to dagene har flere land i Europa hatt negative strømpriser flere timer, fordi det har vært mye vindkraft i systemet. Fredag faller prisene til null de to siste timene, og til sammen ligger strømprisen under 10 øre/kWh i ni av døgnets timer.

Fra klokken 11 er strømprisene i Sør-Norge faktisk mer enn 1 kr/kWh dyrere enn i Tyskland. Det er et sjeldent fenomen.

For hele fredagen er differansen mellom NO2 og Tyskland på hele 85 øre/kWh. Det er ikke rekord for ett døgn. Om forskjellen holder seg til søndag blir dette imidlertid uken med de største prisforskjellene mellom Norge og Tyskland som er registrert av Nord Pool.

Rekorden er foreløpig fra begynnelsen av april i år, da NO2 lå 70,54 euro/MWh høyere pris enn Tyskland (tilsvarende ca 75 øre/kWh). Per fredag er forskjellen i uke 52 på 67,83 euro/MWh - men forskjellene har altså økt gjennom uken.

Sannsynligvis viser de norske prisene nå at vannkraftprodusentene i Norge ikke vil produsere med mindre de får rimelig betalt for vannet. Fyllingsgraden ligger igjen et stykke under normalen, så det er godt med plass i vannmagasinene.

Grafikken viser hvordan prisforskjellen har vært mellom NO2 og Tyskland hittil i år.

Lavere risiko for høye priser i vinter

Sjefanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight peker på at differansen til Tyskland skyldes at produsentene setter en verdi på vannet som de ikke vil gå under. Det gjelder å finne balansen mellom der det er lurt å hente ut en gevinst, og det å spare vannet til senere, når det er større sjanse for høyere pris.

Etter hvert som vi kommer utover vinteren, mener Lilleholt imidlertid at risikoen for høye strømpriser avtar. Bildet på kraftsituasjonen blir sikrere, og det er færre scenarier der det oppstår ekstreme priser.

– Det er ikke vits for produsentene å produsere på priser under 50 øre/kWh. Tenk som en produsent: Hvorfor skal du senke prisen, når du kan produsere energien på en høyere pris senere? Vannverdien er en grense, sier Lilleholt til Europower.

For at de norske prisene skulle blitt presset ned til europeisk nivå nå, måtte temperaturen vært høyere og forbruket dermed lavere. Nå er det ikke spesielt lavt forbruk. Dermed oppstår heller ingen tvangssituasjon, der produsentene nærmest blir nødt til å produsere uansett.

– Men det er små marginer, sier Lilleholt.

I Storbritannia er prisene helt annerledes: de svinger voldsomt også gjennom døgnet. Prisene stiger når det er gasskraften som setter prisene. I andre timer blåser det så mye at det er vindkraften som dikterer prisen. Dermed blir det store variasjoner.

– Norge har et system som jevner ut prisene, når man har så stor fleksibilitet. Jeg vil heller ha litt høyere pris nå, og klare å dempe prisene på de høye toppene senere, sier analytikeren.