Varanger Kraft bygger vindkraftverket Raggovidda i tre trinn. Første trinn er ferdig utbygget, trinn to er i sluttfasen. Nå ønsker altså selskapet å flytte konsesjonsområdet for det tredje trinnet - Raggovidda III.

– Vår plan har vært å bygge ut anlegget i et strekk fra nord og sørover. Trinn tre skulle bygges i den sørlige delen, men nå ønsker vi å bygge Raggovidda III nord for de første to trinnene, sier viseadministrerende direktør Stein Mathisen i Varanger Kraft til Europower.

– Den beste løsningen for alle parter

Årsaken til at selskapet nå vil endre utbyggingsområde, er erfaringer og kompetanse som er høstet underveis siden man begynte planleggingen i 2005.

– Vi har mer kunnskap nå, og ser at dette vil være den beste løsningen for alle parter. Vårt ønske er basert på dialogen med reindriftsnæringen, men også det at vi ser det er gunstig med tanke på vår egen produksjon, sier han.

– Har Fosen-dommen hatt betydning for beslutningen?

– For vår del har vi lenge hatt en god dialog med reindriften om utbyggingen. Vi har også tidligere hatt kontakt med myndighetene om konsesjonsbetingelsene og mulig flytting av området. Vi håper Fosen-dommen kan ha positiv påvirkning slik at det blir fortgang i saken. Vi må ha raskt svar for å klare tidsfristene som er satt for utbyggingen, sier Mathisen.

Sendte brev til myndighetene

Varanger Kraft sendte en forespørsel om endring av utbyggingsområde til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i midten av november i fjor. NVE videresendte denne kort tid etter til Olje- og energidepartementet (OED), for å få klarsignal til å kunne behandle konsesjonsendringen.

Rett før jul bekreftet OED at NVE kunne behandle en eventuell søknad om planendring for Raggovidda III.

Reindriften: – Må gjøre det beste ut av et

– Vi ser at utbyggingen har endret reinenes adferd og vi frykter for konsekvensene når alle vindmøllene er oppe, sier Kate Johanne Utsi som leder Reinbeitedistrikt 7 til Europower.

Hun sier at hvis de hadde visst hvordan vindkraftanleggene og de tilhørende kraftlinjene har påvirket reindriften, så hadde de protestert mer tidligere og ikke gått med på avtalen slik den er nå.

– Det er tragisk det som nå skjer, men løpet er kjørt - så nå må vi bare gjøre det beste ut av det. Vi må jobbe for å gjøre utbyggingen så skånsom som mulig. Og da mener vi bygging av Raggovidda III i nord vil være litt mindre skadelig for reindriften enn den planlagt byggingen i sør, sier Utsi.

– Mer lydhøre etter Fosen-dommen

Hun opplever at myndighetene har blitt mer lydhøre for synspunkter fra reindriften etter Fosen-dommen.

– Ja, vi ser en positiv endring etter dommen, sier Utsi.