Som Europower omtalte tidligere i dag, har det nyetablerte selskapet Reservasjon mot Dørsalg laget et privateid reservasjonsregister der privatpersoner kan registrere seg for å slippe dørselgere fra blant annet strømselskaper. På Reservermeg.no kan de registrere seg, og få hjelp til å klage på strømselskaper som eventuelt ringer på før å prøve å selge likevel.

– Forbrukertilsynet gir bot på telefonsalg, men strømselskapet kan sende selgeren hjem til deg uten konsekvenser, sa Mathias Nilsson til Europower.

I Norge er det Brønnøysundsregistrene som håndterer registeret for telefonsalg og direktereklame per post, men i Sverige håndteres dette av et privat selskap.

Når Europower kontakter Forbrukerrådet, forteller de at de foretrekker en lovfesting av reservasjonsretten.

– Forbrukerrådet mener retten til reservasjon mot dørsalg bør lovfestes. Når det gjelder valg av reservasjonsordning, er det vår oppfatning at den klart beste løsningen vil være å utvide Reservasjonsregisteret for telefonsalg til også å omfatte dørsalg, sier Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, til Europower.

Han viser til at det pågår et arbeid med det såkalte moderningseringsdirektivet fra EU som var ute på høring på begynnelsen av året. Det går på bedre håndheving og modernisering av EU-reglene om forbrukerbeskyttelse, og det vil blant annet påvirke markedsføringsloven, angrerettloven og avtaleloven i Norge.

Som en del av moderniseringsdirektivet kan reservasjon mot dørsalg bli en del av norsk lovgivning, og i så fall kan Reservasjonsregisteret bli utvidet. Da vil det ikke være behov for private reservasjonsordninger.

– Selv uten et offentlig reservasjonsregister, så bør det være tilstrekkelig at forbrukerne selv kan reservere seg mot dørsalg ved å henge opp en lapp på døra si, sier Iversen.

Uavhengig av hva som skjer på denne fronten, oppfordrer Forbrukerrådet strømkunder til å ikke inngå strømavtaler ved dørsalg.

– Forbrukerrådet fraråder ellers forbrukerne å handle på dørsalg, det gjelder også avtaler om strøm. Vårt enkle råd er si «nei takk», og deretter lukke døra, sier Iversen.