På Helgeland har vinden tidvis vært så sterk at Linea sine montører ikke har kunnet reparere feil.

– Akkurat nå sitter jeg i et beredskapsmøte med montasjeledere for å koordinere all feilretting. Det er et enormt trykk akkurat, forteller Frode Dorp som har ansvar for kommunikasjon i Linea.

Nettselskapet på Helgelandskysten er blant det nettselskapene som har blitt hardest rammet av ekstremværet «Ingunn».

I skrivende øyeblikk mangler rundt 4000 av kundene deres strøm.

Strømkartene til selskapene langs stormkysten (Linja, Elinett, Mellom, Tensio, Linea, Nettselskapet, Arva, Kystnett og Elmea) viser at alle selskapene har utfall.

I følge kartene er det Linea, Elmea og Kystnett som har flest utfall, men kartene oppdateres fortløpende, og situasjonen kan forandre seg.

Situasjonskartet til Elmea viser at store deler av Lofoten i øyeblikket er uten strøm. Foto: Elmea

50 m/s i kastene

Hos Linea regnet de med utfordringer på øyene og langs kysten, og det slo til allerede i onsdag kveld.

– Nå ser vi at det er skader lenger inne på Helgeland. Feilsituasjonene er alt fra trådbrudd, trefall og høyspentsikringer som ryker. Det er et problem at det blåser mye salt inn fra havet slik at det blir kortslutninger. Akkurat nå har vi mange forskjellige typer feil, forteller Dorp.

Vinden er generelt kraftig, men det er vindkastene som skaper størst skader.

– Jeg er ikke oppdatert på hva som er den høyeste noteringen, men det har vært vindkast på over 50 sekundmeter. Det er enormt sterk vind som er vanskelig å jobbe i. Vi plasserte folk ute på øyene i beredskap i forkant, men til tider har det ikke vært forsvarlig for dem å jobbe fordi vinden har vært for sterk, sier han.

Tre stormer på en uke

Ingunn er den andre stormen som treffer dem på få dager, og snart kommer den tredje.

– Den som var tidligere i uka fikk ikke noe navn, men det kunne den hatt. I tillegg til det vi står midt oppe i nå, forventer vi et nytt uværsystem på lørdag. Det vil være det tredje lavtrykket over Helgeland på noen få dager, sier Dorp.

Feilene hos Linea er mange, men hvert enkelt er ikke stort i omfang.

– Basestasjoner og regionalnettet er oppe, og folk har mobildekning. På forhånd sendte vi ut en oppfordring til kundene om å lade mobiler og elbiler og generelt være forberedt på at strømmen kan bli borte, sier han

– Spredte utfall betyr vel at det er mange forskjellige feil som må rettes?

– Ja, det er riktig, nå er det fullt kjør. Det er hektisk aktivitet mellom driftssentralen og montørene som er ute i felt, og vi prioriterer de største utfallene først, forteller Dorp.

Uværet fortsetter med uforminsket styrke langs kysten av Nordland. Bildet er tatt i Bodø i 10-tiden torsdag formiddag. Foto: NTB