Torsdag klokken 12:38 gikk kapasiteten på englandskabelen til null i begge retninger.

I minuttene før var eksporten 1299 MW fra Norge, viser Statnetts oversikt over nordisk kraftflyt.

Ifølge senior kommunikasjonsrådgiver Hanne Gudding i Statnett var det først uklart hvorfor kabelen ble satt ut av drift.

Torsdag kveld melder Statnett at NSL er tilbake på drift i halv kapasitet.

– Feilen medførte at vi må bytte en komponent, og kabelen går på halv kapasitet inntil dette er gjort, usikkert når det kan skje. Feilen var i landanlegget på norsk side, opplyser kommunikasjonsdirektør Henrik Glette i en tekstmelding.

I en Urgent Market Message (UMM) fra Statnett ble det torsdag meldt at kabelen ville være ute til midnatt natt til lørdag. Dette tidspunktet ble satt fordi markedsmeldingen må ha sluttidspunkt.

Da kabelen falt ut, steg frekvensen i det nordiske kraftsystemet raskt (se graf under).

Nordisk frekvensbrudd på grunn av utfall på englandskabelen. Foto: Skjermdump Svenska Kraftnät

Glette opplyste litt før kl 16 torsdag ettermiddag at Statnett hadde konstatert at feilen er på norsk side, trolig i landanlegget.

Ifølge Glette håndteres nedreguleringen som er nødvendig på grunn av bortfallet av eksporten til Storbritannia, rutinemessig.

Englandskabelen hadde ifølge Nord Pools UMM-oversikt også et ikke-planlagt utfall natten mellom 16. mars til 17 mars i år. Det var også feil på kabelen 9. desember i fjor, da Statnett meldte om et ikke-planlagt utfall på fire timer.

Europower har vært i kontakt med National Grid i Storbritannia, men har foreløpig ikke fått mer informasjon fra britisk side.

Fakta om North Sea Link:

  • 720 km lang undersjøisk kable fra Norge til Storbritannia
  • 1400 MW
  • Kabelen ble satt i ordinær drift i oktober 2022, etter ett års prøvedrift.
  • North Sea Link eies av Statnett og britiske National Grid med 50 prosent hver.
  • Forbindelsen har kostet ca. 1,6 milliarder euro
  • Det er en separat implisitt auksjon på North Sea Link hver dag før den europeiske markedskoblingen (SDAC) for leveranser påfølgende dag

Kilde: Statnett