I Sør-Norge faller strømprisene noe videre etter ekstremprisene som har vært de to siste ukene. De tre sørligste prisområdene får en snittpris på 2,05 kroner kilowattimen gjennom døgnet tirsdag, ned fra 2,12 øre i døgnpris søndag, viser tall fra Nordpool.

Den dyreste timen er ved middagstid klokken 17-18, da en kilowattime koster 2,48 kroner kWh.

– Strømprisene i Sør-Norge ligger på et litt høyere nivå enn i landene rundt, motsatt av slik det var for noen dager siden. Det sikrer mye import, selv om strømprisen ikke er dramatisk mye høyere, sier analysesjef Tor Reier Lilleholt i Volue Insight.

De rimeligste strømtimene i sør er mellom klokken 03 og 05 på natten, da strømprisen bare ligger litt over en krone per kilowattime. Det betyr at det er mulighet for «gratis strøm», dersom man for eksempel lader elbilen i dette tidsrommet.

Ifølge Volue Insight ligger strømstøtten i øyeblikket stund til å bli 2,88 kroner/kWh for desember før moms. Strømstøtten gis som et likt beløp for hele måneden, uavhengig av hva prisen er i den enkelte time.

I timer hvor strømprisen er lavere enn strømstøtten, får forbrukerne betalt for å bruke strøm. Dette har størst praktisk betydning hvis forbrukeren flytter strømforbruket fra dyre til billige timer.

Midt-Norge

I Midt-Norge, som hadde rekordpriser på strøm forrige uke, stiger døgnprisen igjen, men bare opp til 1,16 kroner per kilowattime. Det er opp fra 0,95 øre/kWh søndag.

Timesprisen er høyest mellom klokken 22 og 23 om kvelden, da en kilowattime koster 1,96 kroner.

Den rimeligste strømtimen er om natten mellom klokken 03 og 04, da strømprisen ligger på 80,2 øre.

Nord-Norge

Strømprisen i nord stiger faller til 79 øre kilowattimen tirsdag, ned fra 92 øre/kWh mandag.

Mellom klokken 14 og 17 er timesprisene på sitt høyeste, med en spotpris opp mot nesten 1 kroner per kilowattime.

Den billigste timen er mellom 2 og 3 om natten, da en kilowatt koster 62, 6 øre/kWh.

Kraftbransjen tror på lavere priser

Både temperaturen og vindkraften har bedret seg kraftig over helgen. I Norden er det ventet at temperaturen skal legge seg på omtrent 2,6 grader over det som er normalt for årstiden, ifølge morgenrapporten til analysebyrået Energy Quantified.

Kontrakten for leveranse av strøm gjennom januar og februar handles nå på laveste nivå siden midten av juli. Det betyr at kraftprodusenter, strømleverandører og andre aktører som handler i kraftmarkedet tror at prisene i vinter skal være lavere enn de har trodd det siste halve året.

Forrige uke var temperaturene både åtte og ni grader kaldere det som var normalt for årstiden, noe som skapte høy etterspørsel etter energi til oppvarming. I morgen er det ventet at vindturbinene i Norden skal levere litt over det som er normalt.

Den gode trenden vil fortsette inn i juleuken, Ifølge Lilleholt i Volue Insight.

Ingen ekstrem-jul

– Det ligger veldig mye bedre an nå enn i forrige uke, da det var ekstreme temperaturer. Man har egentlig en forventning om at det fortsatt skal være litt kjøligere og litt mindre vind enn normalt, og det gjelder stort sett over hele Europa, påpeker Lilleholt.

Sjefsanalytikeren sier det er en vanlig misforståelse å tro at strømforbruket er høyt i jula når alle er hjemme og skal lage god mat. Det mange glemmer er at aktivitet som bruker mye strøm også tar ferie.

– Når man går inn i julehøytiden er det mye aktivitet som stenges ned. Totalt sett er det en lavlast-uke. Den enkelte forbruker kan nok ha høye forbrukstimer, for eksempel under matlagingen på julaften, men prisene skal holde seg rundt tokronersnivået i Sør-Norge og rundt én krone per kilowattime i nord, sier Lilleholt.

Når det er sagt er strømprisen fortsatt veldig høy historisk sett.

– Vi må ikke glemme nivået man kommer fra. En strømpris på mellom to og tre kroner i Sør-Norge er jo veldig dyrt, sier Lilleholt.

Fallende gasspriser

Strømprisen er nært knyttet til gassprisen, og denne har hatt en fallende trend en ukes tid. Prisen for europeisk naturgass er nå nesten 30 prosent lavere enn for en uke siden. Naturgass for omgående leveranse handles i dag på 108,50 euro/MWh, som er den laveste prisen på over en måned, viser tall fra Trading Economics.

Prisen for gass for leveranse i januar og februar tangerer nå de laveste prisene vi har sett siden juni.

Prisene for fremtidig leveranse ser ut til å ha balansert seg på omtrent 110 euro/MWh. Det er prisen for leveranse helt frem til og med 1. kvartal 2024. Prisene er i €/MWh notert på den nederlandske gassbørsen TTF.

Prisen som fastsettes på strømbørsen Nord Pool er kun den rene kraftprisen. Den er oppgitt uten nettleie, avgifter som moms og påslag til strømselskapene. Nettleien varierer mye mellom ulike nettselskaper. Eventuell strømstøtte trekkes fra på strømregningen.