Kjempebyks i strømprisene i landene rundt oss gir gode priser for produsentene i morgen, tirsdag. Det skal produseres så mye som mulig i den norske vannkraften i morgen, tirsdag, og det fører til nesten full eksport på alle kabler ut av landet.

I morgen er det ventet at den norske strømeksporten skal bli omtrent 153 GWh. Det er ny rekord i eksport av strøm på én dag ut av Norge.

Høye priser i alle landene rundt oss, gjør at det er gunstig for produsentene å produsere så mye strøm som mulig i morgen. Selv om Sør-Norge får en strømpris på 1,4 kr/kWh før alle skatter og nettleie, så er det fremdeles rimelig i forhold til strømprisen de fleste steder i Europa.

Det er til Tyskland og England de største kablene går, og siden det er planlagt at disse skal eksportere på tilnærmet full kapasitet til i morgen, skal hver av disse kablene flytte omtrent 33 GWh (millioner kilowattimer) strøm hver, fra Norge.

Mot Sverige har vi flere kabler, langs hele grensen fra Østlandet, til Nord-Norge. Samlet, utgjør kapasiteten mot Sverige den største utenlandsforbindelsen vi har fra Norge mot utlandet. Til sammen er det ventet at det skal flyte nesten 48 GWh strøm fra Norge til Sverige i morgen.

Gjennom skagerrakkablene ventes det å flyte omtrent 27 GWh fra Norge til Danmark i morgen.

Til sammen er det altså ventet en strømeksport på 153 GWh i morgen, som er den største dagseksporten av strøm fra Norge noensinne.

Vindstille gir høye strømpriser

En viktig årsak til at strømprisene hopper kraftig mange steder er at det er ventet lite vindkraft i morgen. I Finland vil strømprisen stige mer enn firegangeren fra i dag til i morgen. I Midt-Sverige (SE3), som omfatter blant annet Stockholm og Gøteborg, vil strømprisen stige 150 prosent til i morgen.

Det er kun det nordligste prisområdet i Norge som kan vente seg en prisnedgang til i morgen, mens Midt-Norge må belage seg på nesten dobling av strømprisen til i morgen.

Prisområde Tirsdag Mandag Endring
Oslo (NO1) 140,8 115,5 22 %
Kristiansand (NO2) 140,8 115,8 22 %
Bergen (NO5 112,1 109,5 2 %
Trondheim (NO3) 51,0 27,0 89 %
Tromsø (NO4) 25,3 25,9 -2 %

Strømpriser i øre/kWh, notert på Nord Pool eksklusive moms, skatter, nettleie og eventuelt strømstøtte.

I morgen er det ventet at den nordiske vindkraften skal produsere omtrent halvparten av det som er normalt for årstiden, ifølge tall fra analysebyrået Energy Quantified.

I Tyskland skal det nærmest bli vindstille. Kun 17 prosent av normal vindkraft er ventet å bli produsert, og derfor må mye av etterspørselen etter strøm dekkes av gass- og kullkraft. Det bidrar til å holde prisen oppe.