Strømprisen i Sør-Norge bikker over 97 øre/kWh i snitt fredag før avgifter, nettleie og strømstøtte, viser nye tall fra Nord Pool. Det er den høyeste døgnprisen siden begynnelsen av februar – og dermed den høyeste prisen så langt i vårterminen.

I Midt-Norge og Nord-Norge blir snittprisen i spotmarkedet fredag på knapt 91 øre/kWh. Dermed holder prisene seg svært høye i de to nordligste prisområdene, selv om nivået er litt lavere enn onsdagens toppnivåer.

Uvanlig dyrt i nord

Særlig for Nord-Norge er dette uvanlig høye priser. I sommerhalvåret har det bare skjedd én gang før at døgnprisen har vært så høy som den har vært fra og med onsdag og til og med i morgen. Det var 12. september 2022, da priskrisen var som verst i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina.

I Sør-Norge svinger prisen fra 77 øre/kWh klokken 14 fredag, og opp til 155 øre/kWh i to timer fra klokken 20. Det er altså mye å tjene på å kunne holde tilbake produksjonen noen få timer i morgen.

I Midt-Norge og Nord-Norge blir også den billigste timen på hele 77 øre/kWh – også den klokken 14. Men pristoppen i disse områdene kommer fredag morgen klokken 07.00. Da er prisen 109 øre/kWh, før nettleie, avgifter og strømstøtte.

Siden husholdningene har strømstøtte, blir døgnprisen på rundt 75 øre/kWh for alle forbrukere i hele Norge fredag.

Grafikken under viser hvordan kraftmarkedet har endret seg vesentlig på to uker. Da var prisnivåene svært lave i hele landet. Nå er de altså på en foreløpig vårtopp.

Prissjokk i Finland

Det er i Finland vi fredag finner de suverent høyeste strømprisene fredag. For tiden er det nyeste kjernekraftverket i landet, Olkiluoto 3, ute av drift. Planlagt vedlikehold startet 1. mars, og skulle vært ferdig i begynnelsen av april. Men problemer har ført til at driftsstansen har blitt mye lenger enn opprinnelig planlagt.

Midt på dagen fredag spretter prisen i Finland opp til 2,38 kr/kWh – skyhøyt over landene rundt. Det er også den høyeste strømprisen i området rundt Norge fredag, som grafikken under viser.

Det blir igjen en dag med stor eksport fra Norge. Bare fra Sverige er det en marginal import – men også i den retningen er det nettoeksport. Dette er ikke helt uvanlig på denne tiden av året.

Land Eksport Import Netto
Sverige 34,8 0,6 -34,2
Danmark 29,9 0,0 -29,9
Nederland 7,1 0,0 -7,1
Tyskland 21,5 0,0 -21,5
Storbritannia 31,0 0,0 -31,0
Totalt (GWh) 124,3 0,6 -123,7