Det er mange røde tall på Nord Pools oversikt over de nordiske strømprisene for onsdag. Rødt betyr negative priser.

Alle de fire svenske prisområdene og Finland har negative strømpriser i 13 timer. Fra kl 12 og til midnatt faller strømprisen fra minus ett øre, til minus 36 øre/kWh. I tre timer er strømprisen akkurat null øre/kWh.

Denne gangen smitter ikke de negative prisene over på de norske prisområdene.

Fra 6 til 164 øre/kWh

På Sør- og Østlandet er strømprisen riktignok nede i 6 øre/kWh mellom klokka ett og tre natt til onsdag.

Det har bare skjedd to ganger tidligere i år at timeprisen har falt under 6 øre/kWh på en hverdag på Østlandet. Sist var en nattetime 5. februar.

Til gjengjeld stiger prisene til hele 164 øre/kWh mellom kl 20 og 21 på kvelden.

Slike priser var ikke uvanlig i vinter. Men i mars var det bare tre timer med høyere prisnivå enn det som blir høyeste strømpris i spotmarkedet på Østlandet onsdag.

Snøsmelting og vind

Ifølge en melding fra kraftanalytiker Olav Botnen i Volt Power Analytics på LinkedIn, skyldes de lave prisene i Sverige og Finland at våren er i anmarsj. Med litt regn og temperaturer opp mot 18 grader, har snøsmeltingen startet i lavereliggende strøk i de sentrale og sørlige områdene i Sverige.

I tillegg tilsier værmeldingen at det blir svært vindfullt. Ifølge Botnen vil vinden enkelte steder kunne være 250 prosent av normale nivåer.

Følger danskene

I stedet for å følge svenskene og finnene, følger strømprisen i Sør-Norge til en viss grad de danske prisene på onsdag. Med NO1/NO2 litt over DK1/DK2 i de fleste timene betyr det at de sørnorske prisene vil holde seg på et relativt høyt nivå.

Norske strømkunder får heller ikke med seg de laveste danske prisene onsdag ettermiddag. Mellom kl 14 og 15 er strømprisen på Sør- og Østlandet riktignok nede i 9 øre/kWh. Da er strømmen omtrent gratis i Danmark.

Samme snitt pris i hele Sør- Norge

I motsetning til Sør- og Østlandet, har Vestlandet svært stabile priser på onsdag.

Strømkunder på Vestlandet slipper unna de høyeste prisene på onsdag kveld, men kan heller ikke glede seg over like lav strømpris natt til onsdag som øst- og sørlendinger.

Prisen i NO5 stiger fra 37 øre/kWh natt til onsdag, til 60 øre/kWh onsdag kveld mellom 20 og 21.

Vestlendingene må ut med over 40 øre/kWh i timen resten av Sør-Norge betaler 9 øre/kWh, altså mellom kl 14 og 15.

Til tross for de store forskjellene i max/min-priser, er gjennomsnittsprisen nesten identisk i hele Sør-Norge. Både NO1, NO2 og NO5 har onsdag en snittpris på i underkant av 48 øre/kWh.

Til sammenlikning har Sverige og Finland onsdag en snittpris på 15 øre/kWh.

Stabilt i Midt- og Nord-Norge

Midt- og Nord-Norge har også svært stabile priser gjennom døgnet. Minimumsprisen i både NO3 og NO4 er 26 øre/kWh. Med en max-pris på 47 øre/kWh får Midt-Norge en døgnpris på 32 øre/kWh – mot 28 øre/kWh i Nord-Norge. Det er litt under prisen tirsdag.