I Skandinavia er vi godt vant til at det er forskjellige strømpriser i forskjellige regioner. Prisområdene er delt inn i forhold til kapasitetene i strømnettet og hvor det finnes såkalte flaksehalser.

Norge er delt inn i fem prisområder, Sverige har fire, mens Danmark har to. I Tyskland, hvor det er fire ganger så mange innbyggere som i Skandinavia, har de bare ett prisområde.

Årsaken er politisk. Kostnadene for å ha en felles strømpris for hele Tyskland er enorme. Det er stadig diskusjoner både internt i Tyskland, men også i EU, om det tyske strømmarkedet bør deles opp. Acer foreslo i fjor forskjellige måter å dele opp det tyske strømmarkedet.

Europower omtalte dette også tilbake i 2018.

Kan gi lavere norsk strømpris

Dersom Tyskland hadde delt landet inn i prisområder, ville det mest sannsynlig gitt lavere strømpriser i Norge, ifølge konserndirektør for kraftsystem og marked i Statnett, Gunnar Løvås.

Gunnar Løvås, konserndirektør for kraftsystem og marked i Statnett. Foto: Bjørg Davidsen

– Dersom Tyskland deles i prisområder, vil det påvirke kraftprisen i Tyskland. Vi forventer eksempelvis at prisen i et nordtysk prisområde blir betydelig lavere i perioder med mye vindkraft. Dette vil i sin tur gi økt eksport av overskuddskraft til Norge og Norden ellers, og bidra til lavere kraftpris i Norden, forklarer Løvås til Europower i en epost.

Selv om det finnes mange gode operasjonelle grunner, er beslutningen om å dele opp Tyskland i flere prisområder er en politisk beslutning.

Argumentene mot en oppdeling av det tyske strømmarkedet er blant annet at ett samlet marked i Tyskland gir bedre likviditet og større konkurranse. Industrien og politikere fra de sørlige delene av landet er nok også veldig bekymret for at prisene skal bli vesentlig høyere i sør.

Flaskehalser mellom nord og sør

Mens vi i Skandinavia har en sentralnettoperatør (TSO) i hvert land, har Tyskland i dag fire TSO-er.

  • Amprion opererer vest i Tyskland.
  • TransnetBW opererer i sydvest.
  • 50Hertz opererer nettet i det gamle Øst-Tyskland.
  • Tennet har nett sentralt i Tyskland som strekker seg fra helt nord mot Danmark, til helt syd mot Østerrike.

Det tyske strømnettet har flaskehalser, i likhet med strømnettet i Skandinavia. Det begrenser mengden strøm som kan transporteres mellom regionene. Spesielt mellom nord og sør er det utfordringer med å overføre nok strøm.

Den enorme mengden med vindkraft som er etablert i Nord-Tyskland gjør at flaskehalsproblematikken ikke har blitt noe mindre.

Det hjelper ikke de sørtyske forbrukerne at vindkraften produserer for fullt i nord, så lenge det ikke er kapasitet til å transportere strømmen sørover. Konsekvensen er at systemoperatørene må gripe inn i markedet for å justere ned produksjonen i nord, og justere opp produksjonen i sør.

– For å ha lik pris i hele landet, må den tyske systemoperatøren betale kraftprodusenter for å endre kjøreplanene sine. I praksis må de betale vindkraftaktører i nord for å stoppe produksjonen fordi markedsklareringen er feil i forhold til det fysikken tillater. Store deler av året betaler systemoperatøren noen produsenter for å ikke produsere, samtidig som de betaler kraftprodusenter i andre deler av landet for å øke sin produksjon, forklarte Løvås til Europower i en tidligere sak om temaet.

Enorme beløp må betales av nettbrukerne

Til syvende og sist er det strømforbrukerne som betaler for denne ordningen.

– I første omgang systemoperatøren, men det er nettbrukerne i Tyskland som ender opp med regningen. Nett-tariffen i Tyskland er høyere enn den ellers ville vært fordi systemoperatøren har disse kostnadene. Uten at jeg har oversikt over de nøyaktige tallene er det snakk om enorme beløp, fortsetter Løvås.

Likevel sitter det langt inne hos tyskerne å dele strømmarkedet inn i flere prisområder.

Store fordeler for det norske kraftsystemet

I tillegg til at norske strømbrukere sannsynligvis ville fått lavere strømpris, ville en oppdeling av det tyske strømmarkedet også gitt bedre utnyttelse av kraftressursene.

– Da kan Norge spare vannkraft i slike perioder og eksportere tilbake i perioder med lite vind i Tyskland. I sum gir dette betydelige samfunnsøkonomiske gevinster, forteller Løvås.

Konserndirektøren i Statnett er positiv til en reformering av det tyske strømmarkedet, med tanke på områdeprising.

– Statnett har lenge ment at Tyskland burde vært delt i flere prisområder. Prisområder vil bidra til bedre utnyttelse av kraftressursene, herunder gi økt import til Norge, sier han.