Det viser tallene fra Nord Pool onsdag ettermiddag.

Døgnprisen i Sør-Norge (NO1, NO2 og NO5) blir på 3,99 kr/kWh. Det er 65 øre/kWh dyrere enn i dag – et hopp på nesten 20 prosent.

Vi må tilbake til 14. september i år for å finne høyere døgnpris i Sør-Norge. Faktisk blir torsdagen en av de dyreste hittil i år – bare 18 dager i august og september har vært dyrere så langt i år.

Prisene blir høye hele døgnet. De laveste prisene finner vi i to timer fra klokka 02.00 natt til torsdag, da spotprisen er på 2,85 kr/kWh. Så stiger prisene til et nivå over 4,50 kr/kWh fra og med klokka 08.00. Pristoppen er klokka 17.00 torsdag ettermiddag. Da koster strømmen 5,10 kr/kWh i Sør-Norge.

Tredje høyeste i Trondheim

Døgnprisen i Midt-Norge (NO3) blir den tredje høyeste for året – på 2,83 kr/kWh. Det er ikke helt på høyde med ekstremprisene for en uke siden, men likefullt opp 79 øre/kWh fra i dag.

I Trondheim er prisen på sitt laveste midt på dagen: Klokka 13 koster strømmen 2,09 kr/kWh. Pristoppen er i stedet torsdag morgen klokka 07.00, da timeprisen kommer opp i 3,90 kr/kWh.

Prisene i Midt-Norge holder følge med Sør-Norge frem til klokka 07.00 torsdag, før de skiller helt lag. På det meste er prisdifferansen mellom Sør-Norge og Midt-Norge torsdag på over 2,50 kr/kWh.

I Nord-Norge er prisene relativt sett fortsatt lave målt mot resten av landet, men med 91,5 øre/kWh er det likevel høyt for landsdelen. Torsdagens priser er dog rundt 14 øre/kWh lavere enn prisnivået onsdag.

Grafikken under viser hvordan timeprisene utvikler seg på torsdag.

Torsdag ligger prisene i Sør-Norge igjen like under nivåene i Danmark og Tyskland. Frankrike og særlig Storbritannia får de høyeste strømprisene torsdag. Britene kommer opp i en strømpris på 6,74 kr/kWh klokka 17.00 torsdag ettermiddag. For hele døgnet koster strømmen 4,22 kr/kWh.

Værmeldinger gir fare for høyere priser

«Et illevarslende aspekt ved varselet for neste uke er at det også varsles kalde forhold i de områdene vi utveksler strøm med. Det kan bety høye strømpriser, særlig siden de rådende værforholdene også gir svake vinder og dermed lite strømproduksjon i Storbritannia, Danmark og Tyskland», skriver Erik Kolstad på nettstedet Klimavarsling.no. Fremtidsvarslene indikerer også at det blir lite nedbør i nord og langs kysten.

«Enn så lenge er det mest sannsynlig at det blir tørt på Vestlandet, men det er det eneste området som utpeker seg. Det skal mye til at det skal holde seg tørt helt frem til jul», oppsummerer Kolstad.

Eksport fra Norge

Dermed er prisbildet slik at det nok en gang blir en dag med eksport fra Norge til andre land. Totalt eksporteres netto 125 GWh torsdag. To tredjedeler av denne eksporten går via Sørlandet og NO2, som igjen får strøm fra de øvrige delene av Sør-Norge for å håndtere etterspørselen.

Grafikken under viser hvordan flyten går inn til og ut fra NO2 torsdag.