Enten du er A-menneske eller kommer sent hjem fra fest, kan du nyte godt av gratis strøm i to timer fra klokken 04.00 lørdag morgen, hvis du holder til i de to sørligste prisområdene (NO1 og NO2). Det viser fredagens tall fra Nord Pool.

I de to timene er spotprisen i Oslo-området og Kristiansand-området på 2 til 3 øre/kWh.

Siden det etter all sannsynlighet blir strømstøtte for disse områdene også i mars, får i praksis strømkundene betalt for å bruke strøm i denne perioden.

Sannsynligvis vil imidlertid ikke strømstøtten dekke hele nettleien for disse to timene, så for forbrukerne vil det først og fremst lønne seg å flytte noe av forbruket til disse to timene.

Bergenserne drar ikke nytte av de lave prisene natt til lørdag. Når det er nesten gratis i resten av Sør-Norge, må Vestlandet nord for Hardangervidda betale drøyt 70 øre/kWh. Dette viser da sannsynligvis vannverdien i NO5 – produsentene er ikke villige til å levere strøm til under denne prisen, og det er ikke nok tilgjengelig strøm fra andre områder til å dekke hele forbruket disse to timene.

Snittprisen lørdag blir på 73 øre/kWh i Sør-Norge. Bare en gang tidligere i år har døgnprisen vært lavere. Vi må tilbake til 15. januar for å finne noe liknende.

Gratis strøm i Europa

Selv om prisene i deler av Sør-Norge blir svært lave, er det enda lavere i Europa. I Tyskland får du betalt for å bruke strøm i fem sammenhengende timer midt på dagen. Dette er slett ikke uvanlig, særlig i helger der forbruket er lavere enn i midtukene, kombinert med at det er mye vind tilgjengelig.

I 16 timer lørdag betaler tyske strømkunder under 10 øre/kWh for strøm, før nettleie og avgifter.

Grafikken viser timeprisene i de forskjellige prisområdene. Du kan skjule områder ved å klikke på navnene like over selve grafen.

Voldsom import

Lørdag blir dermed Sør-Norge igjen et transittland for strøm. Produsentene sparer på vannet ved at det blir stor import fra alle land utenom Storbritannia. Strømmen flyter inn til Norge fra både Sverige, Danmark, Nederland og Tyskland. Litt av dette går videre til britene, som har de klart høyeste strømprisene lørdag av de landene Norge grenser til i strømmarkedet.