Tall fra strømbørsen Nord Pool viser at strømprisen i NO1 (Oslo) og NO5 (Bergen) vil gå litt ned i morgen, tirsdag. Samtidig vil prisen i NO2 (Kristiansand) gå litt opp.

Ser vi på døgnprisen til disse sørlige prisområdene ser vi at prisforskjellen mellom områdene vil være på 50 prosent på tirsdag.

Tirsdag får Bergen (NO5) identisk pris som Oslo. Det er altså Kristiansand som skiller seg ut blant de sørlige prisområdene. Sørlandet vil få betydelig høyere strømpris enn både Vest- og Østlandet.

Prisområde Tirsdag Mandag Endring
Oslo (NO1) 59,6 60,3 -1 %
Kristiansand (NO2) 90,0 87,8 3 %
Bergen (NO5 59,6 60,3 -1 %
Trondheim (NO3) 20,2 5,1 297 %
Tromsø (NO4) 19,4 5,1 281 %

Strømpriser, notert på Nord Pool, i øre/kWh eksklusive moms, skatter, nettleie og strømstøtte.

Dobbelt så dyrt på Sørlandet

Tirsdag mellom klokken 08 og 09 er strømprisen dobbelt så høy i Kristiansand som den er i Oslo.

Denne timen er strømprisen i Oslo og Bergen 60 øre/kWh, mens den i Kristiansand vil ligge på 1,25 kroner/kWh.

Tidligere i år har vi sett noen forskjeller mellom de sørlige prisområdene, men det har vært av det beskjedne slaget. Så langt i år har det vært under én prosent forskjell blant de tre sørlige prisområdene.

Men i morgen får vi altså en forskjell på 50 prosent. Det blir derfor den største relative prisforskjellen mellom de sørnorske prisområdene så langt i år.

Vesentlig høyere pris - tross full gass i produksjonen

Store deler av morgendagen planlegger de sørnorske kraftprodusentene å holde produksjonen så høy som mulig. I tillegg til å produsere nok strøm til å dekke etterspørselen i Sør-Norge, er det planlagt å produsere for full eksport.

Alle utenlandskabler er ventet å eksportere for fullt, kun avbrutt av fem timer midt på dagen mot Nederland. Det er de timene der solkraften senker prisene i Nederland til priser under 80 øre/kWh, som ser ut til å være vannverdien for en del av produsentene.

Ellers går det altså full eksport alle timer på de øvrige utenlandsforbindelsene.

Store prisforskjeller i Sverige

Store prisforskjeller finner man også andre steder i Norden.

Sør-Sveriges prisområde, SE4 (Malmö), vil tirsdag få en døgnpris på rundt 1,1 kroner/kWh. Samtidig vil alle de andre svenske prisområdene få en pris på rundt 22 øre/kWh.

Begge de danske prisområdene vil få en døgnpris som er noe dyrere enn Sør-Sverige, og vil ligge på 1,15 kroner/kWh.

Strømprisen tar firegangen - får likevel Europas billigste døgnpris

Den billigste europeiske døgnprisen er det NO4 (Tromsø) som får - med en pris på 19 øre/kWh. NO3 (Trondheim) er nesten like billig med en strømpris på 20 øre/kWh. De to nordlige, norske prisområdene får altså de laveste døgnprisene i Europa tirsdag.

Selv om Finland får minuspriser i tirsdagens første to timer, samt én time hvor prisen er null, er det altså NO3 og NO4 som stikker av med billigste døgnpris i morgen.

Dette skjer til tross for at døgnprisen tar firegangen i nord, sammenlignet med dagen før.

Mandag fikk nemlig de nordlige prisområdene en døgnpris på 5 øre/kWh. Tirsdag vil de få en pris på nærmere 20 øre/kWh.