Klokken 15.00 lørdag blir spotprisen i NO1 (Østlandet) og NO2 (Sørlandet) på minus 37 øre/kWh, før avgifter og nettleie.

I timen før er prisen minus 35 øre/kWh.

Bare én dag tidligere har timeprisene vært lavere. Det var 16. juli i fjor, da markedet kollapset og kundene i Sør-Norge fikk betalt 70 øre/kWh på det meste for å bruke strøm.

Bunnprisen lørdag er altså ikke norsk rekord, men det er helt spesielt at prisene faller så lavt så tidlig på året.

Syv timer med negativ pris

Lørdagens priser viser igjen hvordan det er overskudd av strøm på kontinentet når forbruket er lavt. Dette henger selvsagt sammen med utbyggingen av solkraft og vindkraft, men er også knyttet til at elektrifiseringen går sakte – fossil energibruk fases ikke ut til fordel for elektrisitet.

I syv timer lørdag blir prisen negativ i NO1 og NO2. Prisene faller ikke fullt så langt ned som på kontinentet. I Tyskland må produsentene betale 64 øre/kWh i en time lørdag, for å kunne levere til spotmarkedet.

De lave prisene smitter imidlertid ikke fullt ut til Bergen (NO5). Der blir den laveste prisen 6 øre/kWh i to timer fra klokken 14 lørdag.

På det dyreste koster strømmen i Sør-Norge 43 øre/kWh lørdag.

Trondheim (NO4) får samme bunnpris på samme tidspunkt, mens prisene i Nord-Norge aldri faller under 15 øre/kWh lørdag. Som Europower har skrevet de to siste ukene, er fyllingsgraden i Nord-Norge nå rekordlav for denne tiden av året. Begge prisområder får en makspris på 30 øre/kWh lørdag.

Gjennomsnittsprisen blir på drøyt 14 øre/kWh i NO1 og NO2 lørdag, mot 25 øre/kWh i NO5. Midt-Norge får en snittpris på 21 øre/kWh, mens Nord-Norge betaler i snitt 23 øre/kWh.