Den siste tiden har temperaturene i Norge ligget under sesongnormalen. Nå viser prognosene at temperaturene skal stige til kanskje så mye som fem grader over normalt, viser tall fra analysebyrået Energy Quantified (EQ).

Sist søndag var gjennomsnittstemperaturen i Norge omtrent minus 4 grader. Det er 2,2 grader under sesongnormalen. Nå skal temperaturene stige, og på onsdag er det ventet at snittemperaturen for Norge kan komme opp i hele 4 grader, altså mer enn fem grader over sesongnormalen, og 8 grader høyere enn på søndag.

Dette gir fallende forbruk av energi til oppvarming. Så mye som ti prosent mindre forbruk enn normalt, viser analysen til EQ.

Vindkraften er også ventet å øke fremover. I Nord-Sverige er konsentrasjonen av vindmøller stor, og sammen med mye vannkraft i området, blir strømprisene kuttet med en tredjedel til i morgen. Det preger strømprisene i Midt- og Nord-Norge.

Prisområde Tirsdag Mandag Endring
Oslo (NO1) 184,5 197,7 -7 %
Kristiansand (NO2) 184,5 197,7 -7 %
Bergen (NO5 184,5 197,7 -7 %
Trondheim (NO3) 39,4 58,7 -33 %
Tromsø (NO4) 36,9 46,6 -21 %

Strømpriser i øre/kWh tirsdag 24. januar, notert på Nord Pool, eksklusive moms, skatter, nettleie og eventuell strømstøtte.

Motsatt på kontinentet og for Sør-Norge

I Tyskland er temperaturene fremdeles godt under normale, og er ventet å holde seg der utover denne uken. Vindkraften er også lav, og vil kun levere én fjerdedel av det som er normal vindkraftproduksjon i morgen, ifølge tall fra morgenrapporten til EQ.

Strømprisen i Europa holder seg dermed på samme nivå som i dag, som er det høyeste prisnivået i Tyskland siden 21. desember.

Strømprisene på kontinentet preger som kjent strømprisene i Sør-Norge. Derfor faller ikke strømprisene i de tre sørligste prisområdene i Norge, like mye som de to nordligste.

Produsentene virker fornøyd med prisnivået i Sør-Norge, og produserer så mye strøm disse dager. Markedsprisene viser at vi nå er på de høyeste prisnivåene denne vinteren. Det betyr at det vannet som ikke skal ligge i magasinene til neste vinter, bør produseres nå.

I følge handelsprisene i terminmarkedet, notert på strømbørsen Nasdaq, skal prisene holde seg på dette nivået ut februar.