Klimaforsker, Erik Kolstad. Foto: Erik Kolstad

Kulden i Nord-Europa holder godt igjen, og sørger for at energiforbruket til oppvarming holder stand. Klimaforsker Erik Kolstad skriver i sin blogg, Klimavarsling.no, at det «en nølende vår» i Norge.

Våren lar vente på seg, og ifølge analyser fra Energy Quantified, ligger temperaturene i Norge vesentlig under det som er normalt. Analysen peker på at Norge vil ha snittemperaturer under det normale en god stund fremover.

Ifølge Kolstad må vi fortsette å smøre oss med tålmodighet.

– Det ser ut til å holde seg relativt kaldt utover i april, uttalte han til Aftenposten i går.

Årsaken til de uvanlig lave temperaturene kan vi finne 10 – 15 kilometer over hodene våre, kan han fortelle.

Europower har tidligere omtalt værfenomenet «plutselig stratosfærisk oppvarming», som er en forstyrrelse på den naturlige lavtrykkstrafikken inn mot kysten vår. Disse regelmessige lavtrykkene er én av grunnene til at vi har det relativt mildt i Norge hele året, tross den nordlige beliggenheten vi har.

Dette værfenomenet skal være årsaken til at vi nå har lavere temperaturer enn normalt.

Høyere strømpriser over hele Europa

De lave temperaturene gjelder ikke bare Norge og Skandinavia i disse dager, men kulden strekker seg godt ned i Tyskland og flere andre steder på kontinentet.

Det bidrar til at hele Nord-Europa får høyere strømpriser til i morgen, med unntak av små prisnedganger i England og Frankrike.

Prisområde Onsdag Tirsdag Endring
Oslo (NO1) 127,4 123,4 3 %
Kristiansand (NO2) 127,4 123,4 3 %
Bergen (NO5 127,4 123,4 3 %
Trondheim (NO3) 108,9 88,2 23 %
Tromsø (NO4) 58,9 46,5 26 %

Strømpriser i øre/kWh, eksklusive moms, skatter, nettleie og strømstøtte. Kilde: Nord Pool.

I Nord-Norge hopper strømprisen hele 26 prosent til i morgen, men med priser under 60 øre/kWh (før avgifter, skatter og nettleie), er det fremdeles Nord-Europas laveste strømpris.

Etter at Sør-Norge forrige uke fikk den laveste ukes-snittprisen så langt i år, er snittprisen så langt denne uken på oversiden av 1 kr/kWh igjen.

Både for Sør-Norge og Midt-Norge må vi må to til tre uker tilbake i tid for å finne dagspriser som er høyere enn morgendagens strømpris.