Hele landet får priser som ligger under én krone per kilowatt-time i morgen, torsdag. Lavest er som vanlig Nord-Norge, som igjen setter årets laveste pris i morgen på 21 øre/kWh.

Også Midt-Norge vil, i morgen, få den laveste snittprisen for døgnet så langt i år på 24 øre/kWh. Det er identisk pris som i Sverige til i morgen, hvor mye vindkraft sender prisene til det laveste nivået siden midten av januar.

I Sør-Norge er nok produksjons-appetitten noe lavere i dag, enn tidligere i uken. Massiv import av billig strøm fra Sverige, gjør at en del produsenter holder igjen vannkraften. Prisene i Sør-Norge settes i stor grad av de danske prisene (se graf nederst i saken).

Prisområde Torsdag Onsdag Endring
Oslo (NO1) 98,3 120,3 -18 %
Kristiansand (NO2) 98,3 120,3 -18 %
Bergen (NO5 98,3 120,3 -18 %
Trondheim (NO3) 23,9 31,5 -24 %
Tromsø (NO4) 21,1 23,7 -11 %

Strømpriser i øre/kWh notert på Nord Pool, eksklusive moms, skatter, nettleie og eventuell strømstøtte.

Mye vind i Sverige presser prisene

Senior analytiker i Kinect, John Brottemsmo, tror at lave svenske priser er det som gir oss lavere strømpriser i Norge.

Senioranalytiker John Brottemsmo i World Kinect Energy Services. Foto: Kinect

– Vi får godt med vindkraft i morgen, forteller Brottemsmo til Europower.

Ifølge tall fra analysebyrået Energy Quantified, vil vindkraften i Norden gi 23,1 GW i gjennomsnittlig produksjonen i morgen. Det er nesten dobbelt så mye som normalt for denne tiden av året.

Til sammenligning, så tilsvarer det 70 prosent av all installert norsk vannkraft.

Brottemsmo forteller at Sverige er i større grad påvirket av vinden, siden den installerte effekten av vindkraft er vesentlig større der.

I Danmark er det også mange vindturbiner, så med mer vind i morgen presses prisene nedover også der. De danske prisene er med å bestemme prisen i Sør-Norge i morgen.

Til fredag er det ventet litt lavere vindkraft i Norden, men at vinden skal øke i Tyskland. Det tror Brottemsmo vil gi lavere priser i Norge også på fredag.

– Lavere priser i utlandet vil gi lavere priser i Norge på fredag, forteller han.

</p><div style="width:100%!;margin-top:4px!important;text-align:right!important;"><a class="flourish-credit" href="https://public.flourish.studio/visualisation/12686315/?utm_source=embed&amp;utm_campaign=visualisation/12686315" target="_top" style="text-decoration:none!important"><img alt="Made with Flourish" src="https://public.flourish.studio/resources/made_with_flourish.svg" style="width:105px!important;height:16px!important;border:none!important;margin:0!important;" /> </a></div>